Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömfabriken gör skillnad!

Gör Drömfabriken och drömfabrikörerna skillnad?

Annons

Jag minns med sorg i hjärtat vårdhemmet för utvecklingsstörda, där min yrkesbana startade för 30 år sedan. De boende, ”personerna” (det på vårdhemmet vedertagna begreppet), bodde i flerbäddsrum, vissa i fyrbäddsrum med väggfasta sängar, klädedräkten bestod i de flesta fall av den grå-brun-gröna landstingsdräkten, den dagliga aktiviteten för dem som inte platsade för legoarbetena i terapin var obefintlig, kontakt med anhöriga var sällsynt, möten med samhället utanför området bestod för ett fåtal i promenader till motellet i närheten för att fika eller någon badtur på sommaren då terapin var stängd, respektlösa bemötanden från personalen var rutin. ”Tokmotare” var bygdens kränkande benämning på vårdhemmets personal.

Jag sökte mig en annan inriktning i arbetslivet, men tänker ibland på de boende på ”min” avdelning. Särskilt intensiva blir mina minnen efter möten med Jappz eller i samband med evenemang på Drömfabriken. Aldrig i mitt liv hade jag kunnat drömma om en orkester där musikaliska utvecklingsstörda är solister och stjärnor! Musikkvällar och musikfestivaler där utvecklingsstörda och ”normalstörda” arbetar och roar sig tillsammans fanns över huvud taget inte på världskartan.

Svaret på min inledande fråga kan sannolikt ingen veta, men många av oss anar att svaret är: Ja, Drömfabriken och drömfabrikörerna gör skillnad.

Drömfabriken och drömfabrikörerna gör skillnad vad gäller meningsfull daglig verksamhet för de utvecklingsstörda, skillnad för utvecklingsstördas integration i samhället, skillnad för normalstördas syn på utvecklingsstörda. Min dröm för framtiden är att utvecklingsstörda med laglig rätt till daglig verksamhet och deras anhöriga kan ta sin ”peng” och själva fritt välja mellan olika typer av daglig verksamhet, i offentlig eller privat regi, utan att vara utlämnade till upphandlingar eller tjänstemäns och politikers kortsiktiga beslut inför nästa budgetår.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons