Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du ska alltid få läkemedlet med lägst pris

Annons

SVAR TILL

”Prismedveten pensionär”,

23 mars

Apoteken måste byta till det billigaste läkemedlet:

Vi har ingen detaljkunskap om och kan inte diskutera det specifika fallet som nämns, men regelverket ser ut så här: När du hämtar ut receptbelagda läkemedel på apotek händer det att du blir erbjuden ett annat läkemedel än det som läkaren angett på receptet. Det kallas generiskt utbyte och betyder att apoteken byter ut det läkemedel som står på ditt recept till ett annat läkemedel med samma verksamma ämne men med ett lägre pris. Syftet är att du alltid ska få det läkemedel som har marknadens lägsta pris vid det tillfälle då du hämtar läkemedel på ditt recept. Apotekspersonal är skyldig att erbjuda utbyte av läkemedel på det här sättet efter ett beslut av regering och riksdag.

Periodens vara: TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, beslutar varje månad vilket som är det billigaste läkemedlet och som apoteken är skyldiga att byta till.

Ett läkemedels pris på marknaden kan variera från en tid till en annan och det läkemedel som har det lägsta priset kan därför variera. Detta leder till att det händer att apoteken erbjuder apotekskunden olika läkemedel vid olika tillfällen med olika priser. Det verksamma ämnet är dock detsamma.

Periodens vara är de varor apoteken erbjuder sina kunder när de byter ut läkemedel med generisk konkurrens. Periodens vara gäller en månad i taget. Det företag som står bakom den produkt som är billigast ska tillhandahålla den till alla Sveriges apotek.

Apoteken kan inte välja fritt mellan varorna som är periodens vara men de kan erbjuda apotekskunderna det näst billigaste i undantagsfall, exempelvis vid leveransproblem.

Läs mer information om läkemedel och generiskt utbyte: TLV – Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, www.tlv.se

Anna Lena Boucht

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons