Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En demokrati bara för vissa?

/

Klockan är 00.25 och jag sitter hemma ilsken och förvånad! Vad är detta för något?

Annons

Jag och ett par bekanta har planerat en trevlig stund ute för att roa oss. Vi ser fram mot en trevlig utekväll. Min kusin är här på besök från England. Naturligtvis vill jag visa henne vad lilla Gävle har att erbjuda en Londonbo. Sagt och gjort, vi åker taxi ner till dansstället. Min kusin hade inte passet med sig och vägrades därmed inträde. Det var helt okej, vi bor i ett demokratiskt land, rättvisa åt alla… eller?

Dock så har en av tjejerna i sällskapet inte åldern inne för dagen och hon får komma in utan att behöva visa någon som helst id-handling? När jag frågar vakten ifråga får jag som svar: ”Hon är svensk och vi känner igen henne”.

Envis som jag är springer jag hem för att hämta min kusins pass och vi blir insläppta.

Tyvärr är jag något av en rebell och vill gärna ha förklaringar. En av vakterna säger åt mig att ”du kommer att ha problem att komma in här i fortsättningen”. Detta på grund av att jag ifrågasätter deras särbehandling av individer?

Min ton är möjligtvis upprörd men jag varken svär eller är otrevlig.

Jag känner mig ilsken och utpekad, min hudfärg talar mer för mig än det som kommer ur min mun. Sverige är ett demokratiskt land där rätten att ifrågasätta anses vara varje medborgares rätt, trodde jag! Förvisso har jag druckit alkohol men jag är inte så full att jag inte kan skilja på rätt och fel! Jag har tidigare stött på diskriminering men det har inte varit så ”farligt”. Men dagens händelse gör mig rädd för det samhälle som jag lever i, det jag kallar för mitt land, mitt samhälle.

Jag går ut för att ta en cigarett med mina vänner och där berättar jag vad som hänt efter det att de gick in. När jag sedan är på väg in stoppas jag av samma vakt som jag tidigare diskuterat med och denne säger: ”Nej, du är så otrevlig att vi inte vill ha dig här i kväll”. Jag har då bara berättat för mina vänner vad som hänt och visat vilken av dessa vakter som jag haft en diskussion med och som jag känt mig diskriminerad av. Jag har alltså inget gjort mot vakten ifråga, utan endast stått och pratat med mina vänner.

Kvällen slutar med att min stackars kusin står och gråter, chockad över vad som hänt. Hon har aldrig tidigare mött på rasism eller diskriminering i England på samma vis.

Ni får gärna slänga ut mig för att jag ifrågasätter ert agerande, dock är jag för stolt över den jag är för att be om ursäkt för mitt tyckande!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons