Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny form av klimathysteri?

Varför ska vi stänga av ljuset en timme i kväll? Jo, det är den globala klimatmanifestationen Earth Hour som går av stapeln. Är det en ny form av hysteri som man vill att vi ska vara solidariska med? Är anledningen att vi ska spara på miljön, som det brukar heta.

Annons

Ja, det är säkert bra för större delen av övriga Europa som använder ”smutsig” el till sina lampor.

För oss i Sverige är det naturligtvis inte en fråga om en aktivitet för miljöns skull. Naturligtvis inte. Vår elproduktion är koldioxidfri och påverkar inte på något sätt miljön negativt. Om man tror att man förbättrar miljön genom att slå av elen, är man alltså lurad av miljöfundamentalisterna. Anledningen måste snarare vara att man slår av elen av ekonomiska skäl. Och det är däremot förståeligt. Men då ska man säga det.

Det kostar 15–20 öre per kWh att producera vår el, men vi betalar cirka en krona. Ett icke oviktigt resultat av detta är att oligopolet Vattenfall, Fortum och E-on, som tillsammans äger vatten- och kärnkraftverken, gör helt fantastiska vinster. Enbart i år cirka 60 miljarder. Pengar som används till att köpa kolkraftverk i Europa, som är riktiga miljöbovar. Vi betalar alltså ockerpriser för vår el för att vi tror att vi spar på utsläppen av koldioxid, vilket vi inte gör. Samtidigt som vinsterna används för att köpa kolkraftverk som släpper ut oerhörda mängder koldioxid. Och så ska vi släcka lamporna en timme i kväll. Logiskt eller hur.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons