Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sockerfri kommuniststat?

/

Curlingföräldrar. Ja, jag kan inte hitta någon annan möjlighet i orten Sandviken, när man nu har beslutat att sätta en 18-årsgräns på energidrycker. Möjligen kan det också vara så att ren okunskap gjort att föräldrarna nu riktar sin bitterhet mot energidrycker.

Annons

Lärarna konstaterar att eleverna blir okoncentrerade och speedade på energidryck. Vi kan ju börja med att gå igenom vad som faktiskt finns i en energidryck. För det första har vi koffein. Många tror att det är mycket mer koffein i energidrycker än i till exempel kaffe. Det är en myt. Koffein är inte heller beroendeframkallande.


Nästa ingrediens är taurin. Och här verkar folk ännu mer obildade än vanligt. Taurin har ingenting med prestationsökning att göra. Taurin skapas i vår egen kropp och är en aminosyra. Dock kan man diskutera varför det över huvud taget finns i en energidryck, men farligt är det definitivt inte.
Föräldrarna verkar helt frånvarande. Vet inte ni inte vad era barn gör? Kan man inte diskutera sådant här inom familjen? Eller måste alltid samhället finnas på plats för att hjälpa till?

Det här hade man kunnat
hantera på ett mycket snyggare sätt. Skolan hade, om man nu tyckte att det var ett problem, kunnat höra av sig till föräldrarna som sedan fick prata med sina barn, men det är vi väl antagligen för rädda för att göra i mars 2009.
”Jag gör det för barnen. Om en unge sätter i sig flera burkar på rad blir han hög.”
Det tycker jag är det allra bästa citatet över huvud taget. Det säger allt egentligen. Påstår man att en elev blir hög för att han ”sätter i sig flera burkar på rad”, då vet man inte vad det handlar om. Visst ökar koncentrationsförmågan och blodtrycket, men det finns ingen dopaminutlösande effekt. Man blir alltså inte hög.


Kan man dö av koffein då? Jo, visst det kan man. Men man behöver dricka otroliga mängder koffein, och frågan är om detta inte leder till att man drunknar snabbare än man faktiskt dör av koffeinet. Försöker man bli hög på koffein leder det förmodligen till att man spyr och mår allmänt dåligt, dock inget annat allvarligt.

Sammanfattningsvis tycker jag inte att Ica eller Coop ska behöva gå in och förbjuda en energidryck bara för att föräldrarna inte kan prata med sina barn. Informera i stället om vad som händer i kroppen så att människorna kan göra egna val i livet baserat på riktig fakta.


Faran som finns är egentligen bara sockret. Där har vi möjligen den stora boven. Där har vi preparatet som gör att människor går upp i vikt, skapar beroende, karies och diabetes. Men detta gäller ju inte bara de stackars energidryckerna.
Kanske ska Ica och CCCP, förlåt, Coop, förbjuda alla sina varor, eftersom alla varor i stor del innehåller socker. Välkommen, du kommunistiska stat. Välkommen till Sandviken.


Sandviken överdriver. Gör för stor sak av det hela. Det är lätt att skylla på koffeinet och på att eleverna inte kan hålla sig lugna. Kanske är det undervisningen det är fel på, eller uppfostran av barnen. Att skylla på något som har kommit in
i deras liv nu är bara löjligt, fånigt, patetiskt.
Ta tag i det verkliga problemet, vad det än må vara, i stället för att skylla på vad eleverna köper på rasten.


Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons