Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ekologiskt internet

Annons

Internet bidrar till lika stora mängder koldioxidutsläpp som flyget, enligt en ny undersökning som blivit väldigt uppmärksammad. Det har fått människor i min omgivning att kalla mig miljöbov på grund av mitt dator- och internetanvändande. Kanske mest för att det är skönt att hitta anledningar att klaga på någon som förespråkar en ekologiskt hållbar livsstil och försöker leva hållbart när man själv inte orkar ta tag i sin livsstil. Jag tänker skriva om det här ändå, för det är väldigt dumt att tro att man är värsta miljöboven för att man är internetanvändare:

Internet är enormt, ungefär en femtedel av jordens befolkning använder internet. Att flyget som är ett av många färdmedel och som endast en liten del av jordens befolkning ens har råd att använda sig av lyckas nå upp i samma mängder koldioxidutsläpp visar bara hur ohållbart det är att flyga.

Internet ger oss en oändlig tillgång till information och nyheter. Från exempelvis Wikipedia har man tillgång till mer än 312 100 artiklar på svenska och över 2 830 000 artiklar på engelska.

Med hjälp av internet kan man hitta vänner och partners för livet och hålla kontakten med människor man sällan har möjlighet att träffa i verkligheten. Internet gör det möjligt att se andra live och umgås med människor som bor var som helst på jordklotet.

Man har även möjlighet att måla utan varken dukar, penslar eller färg, att lyssna på musik och se filmer utan skivor, att söka upp nummer och adresser utan en stor och tung Gula sidorna-bok, att spela sällskapsspel utan spelbräden, att göra reklam utan att behöva skapa affischer eller broschyrer, listan kan göras oändligt lång.

Genom att använda datorer kan vi minska vårt behov av prylar och resor enormt och samtidigt ha tillgång till kommunikation och information på ett sätt som annars vore omöjligt.

Det bästa av allt är att internet och datorer bara bidrar till klimathotet för att servrar och datorer drivs på el precis som all annan elektronik vi använder.

Detta innebär att när vi börjat ta klimathoten på allvar och övergår till att använda grön el kommer internetanvändandet plötsligt att vara väldigt miljövänligt. Internet är ingen tillfällig trend, internet är en del av ett ekologiskt hållbart informationssamhälle som jag tror och hoppas att vi en dag ska uppnå.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons