Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett illvilligt reportage?

Två av bygdens unga företagare hamnade på Arbetarbladets nyhetssidor i en uppmärksammad artikel torsdagen den 22 oktober. Varför?

Annons

Har det återigen varit inbrott/sabotage i deras arbetslokaler eller har man för tredje gången krossat ett av skyltfönstren?

Nej, så är det inte. Det är tydligen något ”intressantare” och för allmänheten ännu viktigare att veta. Konkurs heter det. Något för allmänheten att gotta sig i. Eller för vem och vad?

Men konkurs var det inte. Men frågan ”snart i konkurs?” läses nog av de flesta som just konkurs.

Arbetarbladet – som vill vara de sannings- sökandes egen tidning och som är bygdens dominerande dagliga nyhetsorgan – tyckte tydligen att denna upplysning var något som alla borde känna till.

Grävande journalistik är viktigt för att avslöja oegentligheter och brott. Men vad har man grävt efter här och åt vem? För inte är det väl i tidningens eget intresse?

Man måste fråga sig, vilken seriös dagstidning skriver illa om de små företagarna och därmed förorsakar dessa stort personligt och ekonomiskt lidande?

Normalt brukar det bli en liten notis när det hänt något på denna front, där speciellt under finanskrisen, många stupat. Ingenting att slå upp stora rubriker för, såvida det inte rör ett antal anställdas väl och ve. Och nog har väl vi läsare rätt att ställa krav på att det påstådda är sant och relevant. Basfakta kan väl dessutom inte vara så svårt att ta fram. Man måste tvivla på hela innehållet i artikeln när vi får veta att Älvkarleby Handelsträdgård grundades 1975, när vi ortsbor såväl vet att det var redan på 1930-talet som Kalle Lindholm grundade denna handelsträdgård.

Vore det en annan typ av tidning där sensationer säljer lösnummer, kunde man möjligen förstå den här sortens journalistik. Men i en lokal morgontidning bör man väl försöka att opartiskt och med goda intentioner informera om människor och verksamhet i tidningens spridningsområde.

Frågan är hur stor skada ni egentligen orsakat dessa två företagare med era skriverier? Och hur mycket förtroende har ni förlorat hos er läsekrets? Sannolikt stor och stort.

Vi i läsekretsen måste fråga oss om vi inte förtjänar ett bättre lokalt nyhetsorgan, ett som är neutralt och stimulerar i stället för försvårar företagsamhet.

SVAR DIREKT:

Nej, Arbetarbladet skriver inte att Älvkarleby handelsträdgård snart är i konkurs. Vi skriver att skatteverket lämnat in en ansökan om konkurs, eftersom företaget enligt ansökan har skatteskulder på nästan en halv miljon och därmed är på obestånd. Tingsförhandlingen i ärendet har ännu inte ägt rum.

Arbetarbladet har ett flertal gånger genom åren uppmärksammat handelsträdgårdens öden, en omtyckt oas och utflyktsmål inte bara för Älvkarlebyborna. När de nya ägarna tog över beskrev vi deras utvecklingstankar och visioner i ett stort reportage. Det är högst rimligt att vi också berättar fortsättningen, även om utvecklingen inte bara går i dur.

När ett företag får ekonomiska bekymmer är nämligen detta inte bara en privatsak för ägarna. Kunder och leverantörer berörs också högst påtagligt. Det är ett berättigat allmänintresse att inte bara ge den glättade bilden av framgång och utveckling utan också informera om de motgångar ett företag kan drabbas av.

Det handlar naturligtvis inte om illvilja, det om något handlar om trovärdighet mot läsarna.


Sven Johansson
ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons