Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experterna är inte mer experter än du själv...

Annons

Tisdag 24 augusti, var det ekonomisk tv-debatt mellan finansminister Anders Borg (M) och Socialdemokraternas ekonomiske talesman, Thomas Östros. Dagen därpå hade både Aftonbladet och Expressen så kallade retorikexperter som bedömde hur debattanterna klarat sig. Den stora frågan var, här liksom i webb-frågorna där läsarna kan tycka till, ”Vem vann?”. När det gäller läsarnas svar på webben är de möjligen något lite intressanta, men när det gäller ”retorikexperterna” bör man ta deras utlåtande för vad de är: ren underhållning och politisk styrning.

Självfallet måste dessa så kallade experter själva granskas: På vilka grunder är de experter? Vilken utbildning har de bakom sig? Hur garanteras deras opartiskhet? Hur kan de våga sitt eventuella rykte som ”experter” genom att göra snabbanalyser av det här slaget, när det egentligen krävs ordentlig analys, av flera granskare i samråd, vilket tar tid?

Snabbanalyser inbjuder till ett stort inslag av egna preferenser: Gillar man moderat politik i allmänhet, uppfattar man självfallet Borg som den överlägsne debattören, gillar man Socialdemokraternas politik ser man givetvis Östros som segraren. Vi människor tar in våra intryck så, när det brådskar – vilket det gör för snabbanalytikerna som ska hinna med jobbet före pressläggningen.

I ett fall härom veckan kunde vi, någon dag efter att en ”retorikexpert” framhållit Jan Björklund (FP) som den överlägsne segraren i en skoldebatt, läsa att experten i fråga själv var medlem av Folkpartiet och aktiv i valrörelsen. Så mycket för den expertisen.

Rådet till alla läsare av sånt här nys är förstås: Tro dem inte! De är inte mer experter än vad du själv är.

Per Falk, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons