Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fas 3 – det nya ”fattig-Sverige”

Annons

Fas 3, en del i det nya ”fattig-Sverige”

Borgarna gick 2006 till val på att minska utanförskap, det skulle löna sig att arbeta som de uttryckte sig.

Jag ska berätta om en vän till mig och vad den borgerliga politiken har inneburit för henne.

Hon är i dag i 45-årsåldern och har varit sjuk sedan 25 års ålder. Trots sin svåra sjukdom har hon alltid försökt jobba och göra rätt för sig. Stundtals har det inte varit möjligt men under större delen har hon varit i arbete.

Jobben har varierat, men hon har haft tur att få arbetsuppgifter som hon klarat trots sitt funktionshinder.

2005 blev hon anställd i en kommun som resursperson på en skola med en hygglig lön. Ett jobb hon trivdes med och upplevde att hon gjorde nytta. På hösten 2008 blev hon dock uppsagd på grund av minskade skatte-intäkter till kommunen som innebar besparingar. Sedan dess har hon inte haft något jobb utan varit arbetssökande.

För en månad sedan blev hon hänvisad till ett så kallat ”samhällsnyttigt arbete”, vilket också brukar kallas för Fas 3. Hon lever numera på existensminimum, arbetsgivaren får 5 000 kronor/månad för att hon utför arbete åt dem.

Vem är då arbetsgivaren som hon numera gör ”samhällsnyttigt arbete” åt? Jo, det är samma arbetsgivare som hon blev uppsagd hos för två och ett halvt år sedan!

Samma borgerliga kommun som tidigare, en annan skola men samma arbetsuppgifter som tidigare. Lönen är dock bara en bråkdel mot för tidigare och människovärdet känns där. Bra jobbat, Reinfeldt och gänget!

Jan Öberg facklig/politisk i Pappers avdelning 16

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons