Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiska tills det tar slut och leva på bidrag?

Annons

Det är nu dags för Fiskeriverket att öppna ögonen och se vad som verkligen händer med vårt fisk- bestånd i Bottenhavet. Sälen och även skarven är ett stort problem och kommer att bli allt större med tiden, vilket redan är känt bland oss yrkesfiskare. För en tid sedan blev jag varse om att sälen kommit in i våra åar och älvar och därmed började jag fundera på vad det är som gör att sälen söker sig så långt in. Efter att jag fått vetskap om att det lägger till finska och svenska trålare i Skutskärs hamn som lossar tusentals ton strömming står det klart att sälen inte har tillräckligt med mat i ordinarie Bottenhavet och enligt rapporter söker sig nu sälen söderut där torsken ökar.

Vår jordbruksminister Eskil Erlandsson menade för en tid sedan att man ska satsa på småskaligt fiske i stället för de stora trålarna. Men nu kommer trålarna tillbaka mer och mer och det är inte längre frågan om svenska trålare utan även finska trålare som åter systematiskt tömmer vårt Bottenhav på strömming vars destination är att förädlas till djur och fiskfoder. Även om trålarna inte får fisk längre på grund av utfiskning fortsätter de att fiska. Men i stället för att tjäna pengar på fisket får de bidrag från EU för att överleva. Är det så vi ska lägga grunden för framtida fiske, att fiska tills det tar slut och sedan leva på bidrag?

Tyvärr är rovfisket som sker nu lagligt, men det är omoraliskt och svenska politiker och media kritiserar rovfisket som sker i andra länder. Men Bottenhavet kanske är för nära för att man ska se sina egna problem. Det är dags för Fiskeriverket att vakna ur dvalan innan ni gör samma misstag som när torsken försvann i Bottenhavet, på grund av stora Göteborgstrålare som dammsög bottnarna.

professionell sälmatare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons