Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokusera på fler jobb

Svar till Lars Jonsson, 29 februari

Annons

Sverige står inför en stor utmaning att göra det möjligt för fler att få jobb och egen försörjning. Det är olyckligt att Lars Jonsson, medlem i Socialdemokraterna och Byggnads, i en debattartikel 29 februari hellre sprider villfarelser än fokuserar på hur fler kan gå från bidrag till jobb.

Ungefär 300 000 fler enklare jobb behöver växa till de närmsta åren. Företag anställer när de vill och kan växa. Kalkylen måste gå ihop och kostnaden för att anställa kan inte vara högre än vad den anställde bidrar med till verksamheten.

En genomgång av forskning på området visar att lägre ingångslöner inte leder till sänkta löner generellt. Utan det handlar om att sänka trösklar in på arbetsmarknaden för dem som nu står utanför.

Utbildning är en viktig del. Men det behövs också nya jobb som ger människor en chans att snabbare komma in i samhället.

Dagens lönesubventioner är i många fall i behov av att göras mer lättillgängliga. Därför har Svenskt Näringsliv föreslagit en modern lärlingsanställning som bygger vidare på regeringens och parternas överenskommelse om yrkesintroduktionsanställningar.

Lärlingsanställningen bör vara öppen för alla företag och inte innehålla krångliga krav. Kostnaderna bör minskas och lägre ingångslöner kan vara en del. Lägre arbetsgivaravgifter och sänkta skatter på arbete för lägre inkomster är andra delar som bör ses över.

Såväl politiker som parterna har ett ansvar för att motverka att arbetsmarknaden blir mer tudelad. Det vore klädsamt om även Byggnads, som centralt bland annat inte velat delta i regeringens diskussioner om snabbspår för nyanlända, visade sig beredda att öppna arbetsmarknaden för fler.

Ska vi klara av att minska utanförskapet måste fokus ligga på att förbättra förutsättningarna för företag att skapa fler jobb i Sverige.

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons