Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnya historielektionerna

Vi borde förnya och utveckla historielektionerna i grundskolan. Vi borde låta dagens barn och ungdomar få lära sig mer om vad som har hänt, och kanske till och med fortfarande pågår i världen.

Annons

Som det ser ut i dag är historielektionerna väldigt centrerade på andra världskriget. Självklart ska det undervisas om andra världskriget och det fruktansvärda som hände då. Men det har hänt många krig efter 1945 som dagens generation också behöver få veta om.

Rwanda är ett land som har drabbats av ett av vår tids värsta brott! Från 6 april till början av juli 1994 dog upp emot en miljon människor i Rwanda. Vet dina barn varför? Vet du varför? Hur många vet ens var Rwanda ligger? Jag fick för några år sedan, genom att se ett faktaprogram på TV 8, veta att det hade pågått ett krig i Rwanda, ett fruktansvärt krig, en massaker! Tyvärr tar inte medierna sitt ansvar och visar sådana här saker. Därför bör skolan ta med det här i utbildningen. Ämnet historia är mycket till för att lära vår nästkommande generation vad som gick fel tidigare så att det inte ska ske igen. Sorgligt nog skedde det som inte fick ske igen! I dag jämför man radiopropagandan som pågick i Rwanda med nazisternas propaganda under 1930-talet. Liksom i andra världskriget blundade man för och förnekade hemskheterna under lång tid i Rwanda. Bland annat våldtogs upp emot en halv miljon kvinnor.

Jag kan förstå dem som undrar varför våra barn ska behöva veta sådana här hemskheter och hur de kommer att reagera. Där är skolan den perfekta platsen för att läsa och höra om precis det här. Elever kan diskutera, fundera, byta åsikter och smälta det de hört tillsammans.

Jag tror att ungdomar har lättare att relatera till det som skett nyligen. Dagens ungdomar ser andra världskriget som väldigt långt ifrån hur det ser ut i dag. Det är svartvita bilder och filmer. När man tittar på bilder från kriget i Rwanda ser det ut precis som det gör i dag. Bilderna och filmerna är i färg.

Vad har Sverige med Rwanda att göra då? Sedan 1997 har Sverige ett utvecklingssamarbete med Rwanda. Vet någon om att Sverige finns med i bilden när det gäller Rwanda?

Det här är något vi borde vara stolta över och ta med i utbildningen. Vårt land hjälper till! Och det kanske nya generationer kommer att göra om de vet vad som pågår i världen!

Tjejen som vill veta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons