Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är hur stor ”moroten” ska vara

SVAR DIREKT

När du sorterar dina sopor till återvinning bidrar du till en hållbar utveckling.

Annons

 

 Det är bra för miljön och ekonomin. Vi tycker, liksom du, att det ska vara billigare för den som återvinner och dyrare för den som inte sorterar. Utifrån den inställningen är sopavgifterna uppbyggda.

En villaägare som väljer att sortera sitt komposterbara i brunt kärl betalar 1 405 kronor mindre per år än den som väljer att slänga matrester och andra sopor blandat i samma soppåse.

Den som har kompostabonnemang med ett grönt kärl på 140 liter betalar 260 kronor mindre per år än den som har ett större kärl på 190 liter. Jämfört med den som har hämtning varannan vecka betalar den som har hämtning var fjärde vecka 135 kronor mindre per år.

Den som har hämtning var tredje månad betalar 230 kronor mindre per år. Skillnaden mellan olika abonnemang är inte så stor som du efterlyser. Och frågan är hur stor ”moroten” ska vara.

De allra flesta har sophämtning varannan vecka. Sopbilen kör sina vanliga turer fast några i områden står över hämtningen vissa veckor. Kostnaden för sopbilen som hämtar blir alltså inte halverad för att några kärl töms varannan gång. Vi vill heller inte styra allt för starkt mot hämtning mer sällan, för vi vet att för de flesta hushåll fungerar det bäst med hämtning varannan vecka. Om man lockas till att välja för liten soptunna, riskerar kärlet att svämma över och bland annat dra till sig skadedjur. Men vi tar med oss dina synpunkter i arbetet med avgifterna inför nästa år. Hör gärna av dig till mig direkt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons