Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om kärnavfallet är inte löst

I Berlin deltog nyligen cirka 50 000 personer i en demonstration mot kärnkraft. Inför parlamentsvalet protesterade de mot ett eventuellt uppskjutande av kärnkraftsavvecklingen.

Annons

De ville också hindra att kärnavfallet blir slutförvarat på ett ställe där det kan förorsaka mycket allvarlig förstörelse av miljön.

Hur är då situationen för kärnavfallet i Sverige?

Framsynta debattörer har länge informerat om att de tänkta lagren för kärnavfall kan råka ut för läckage så att radioaktivt material kan komma ut i grundvattnet. Men ända sedan 1970-talet har det funnits folk som har påstått att kärnkraftens avfallsfråga är löst. Det troligen värsta av dessa påståenden kom från en professor i fysik(!), som i en tv-debatt i början av 70-talet sade att frågan om det högaktiva kärnavfallet var i princip löst.

Mycken forskning och utveckling har satsats på försöken att hitta säkra bergutrymmen och tillverka korrosionståliga kapslar för kärnavfallet. Men innan avfallsfrågan är löst är det naturligtvis mycket ansvarslöst att bygga nya reaktorer och öka effekten i de gamla. Och givetvis ska man under inga omständigheter spoliera nya områden genom att öppna urangruvor!

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons