Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Främlingsfientlighet kan uppstå i tvättstugan

/


Hur främlingsfientlighet, och i värsta fall rasism, kan uppstå.

Annons

XX jobbar på ett äldreboende. Ständig stress, tusen saker som ska göras, besparingar, besparingar. Av och till vikarier som inte kan svenska språket, dubbelt ansvar. Men i äldreomsorgen kan ju alla jobba, trots allt fint snack från politiker och ledning om utbildning och värdegrunder med mera.

XX kommer hem till sin lägenhet efter jobbet, går förbi dörr efter dörr med namn från fjärran länder i Afrika och Mellanöstern. XX tror att få av de här människorna har eller kommer att få jobb, trots glada tokars prat att det behövs arbetskraft i framtiden språket och de kulturella skillnaderna då?

XX har också lärt sig, år efter år, genom det alltid så oskyldiga media att i de här länderna som grannarna kommer från är det bara krig, krig, krig, fattigdom, elände, misär. Har alltid varit och kommer alltid vara, tror XX. XX har inte läst och studerat utan ville bara ha ett jobb och ”göra rätt för sig” efter grundskolan.

Vem betalar? Vem dras det in på? XX undrar.

Nu kommer väl krigen och blodbadet hit?

XX är nu hemma, har tvätttid i den gemensamma tvättstugan. XX går ner, där är det som vanligt. Ett berg av sopor, maskinerna går för fullt in på XX pass. Enbart namn från avlägsna delar av världen i kalendern om alls några namn. XX försöker förklara för folk som kommer ner där, det är XXs pass nu. Levande frågetecken. XX tröttnar. Värden då? Ha, ha, ha.......

Men XX har rösträtt och rösten vet XX vem som ska få nu. Ytterst sorgligt, men med glada idealistiska stollar i högsätet som skriker ”Auschwitz!” så fort det blir minsta ifrågasättande av invandrings- och flyktingpolitiken blir det som det blir. Dåligt skött!

Slutligen en eloge till Röda Korset och andra som kämpar...

Hegesippus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons