Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från staten utgick ett påbud

Efter att riksdagsbeslutet tagits om könsneutrala äktenskap får inte nyutexaminerande präster ha vigselrätt.

Annons

Präster som redan har vigselrätt får behålla den i ett år, sedan kommer vigselrätten att omprövas för alla av statliga kammarkollegiet. På så vis kan man sålla bort de präster som nekar att viga samkönade par. Dessa bortsållade präster kommer dock att få behålla sin prästlegitimation samt rätt- en att förrätta dop och begravningar. Predikanter som tillhör frikyrkorna kommer dock med stor sannolikhet inte att få behålla sin vigselrätt eftersom många frikyrkor, till exempel pingstkyrkorna, inte godtar den kommande lagen.

Nya prästaspiranter som vägrar viga samkönade par kommer inte att antas till prästutbildning eftersom dessa inte kommer att få sin vigselrätt. En parallell till de som inte godtar kvinnliga präster. Dessa kommer inte heller in på nämnda utbildning.

Mitt förslag är: Överlåt den administrativa delen av vigseln till det borgerliga samhället så kan kyrkan ägna sig åt den religiösa delen ”att välsigna människor” och inte handlingar. Präster kan ju välsigna vem som helst utan att behöva ta ställning till vad personerna gör. Så kan präster utan problem åka till fängelset och välsigna fångarna utan att ta ställning till varför de sitter där.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons