Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå till kyrkan innan du går ur!

Svar till ”Debattsugen”, 15 oktober.
Någon manar den som inte tror på kyrkan, en kyrka som skribenten ger en obarmhärtig och mindre rättvis beskrivning, till utträde!

Annons

Den kyrka som beskrivs verkar det nu rätt otroligt att någon vill vara med i. Vet inte var redovisad insikt om kyrkan vunnits, men tvivlar på att någon mer omfattande research företagits.

För en vecka sedan hade jag förmånen att med cirka 50 unga pojkar och flickor fira mässa i en av Gävles kyrkor tillsammans med gäster från Zimbabwe. Innan mässan fördes bland annat ett samtal för att öka förståelsen av andra kulturer, politiska och ekonomiska förhållanden. I mässan var det en varm och fin atmosfär även om tankar brutits mot varandra i samtalet innan. Jag tror många med mig vill stödja en kyrka som gör sådana möten möjliga.

Sedan 2005 har jag arbetat som präst i Gävle och kunnat notera att det diakonala arbetet, alltså många gånger ett handfast stöd till människor i nöd, har en helt annan omfattning än kyrkan, i de områden där jag förut arbetat, kunnat få till stånd.

När vi i gudstjänster påminner unga och gamla om gyllene regeln, kärleksbudet och så vidare och tror kyrkans gemenskap kan ge kraft åt människor i vårt samhälle att arbeta vidare för det goda samhälle vi alltid måste fortsätta sträva efter, är vår tro möjligen naiv – men den som vill kritisera kyrkans verksamhet bör sikta på den kyrka som finns i sinnevärlden och inte något man skapat i syfte att få den att framstå i dålig dager, även om det senare måhända är en något enklare uppgift.

Svenny Hellström

kyrkoherde i Bomhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons