Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle – Bästa skolkommun 2016?

Annons

 Lärarförbundet presenterade 13 oktober Bästa skolkommun 2015. Rankningen är den bredaste i sitt slag och listar hur de svenska kommunerna sköter sina skolor. Gävle kommun har förbättrat sig sedan 2014 i denna granskning och klättrade från plats 192 till plats 125 av 290 kommuner. Det är glädjande att Gävle kommun har gjort en rejäl förbättring, men än finns det mycket som återstår att göra.

De två områden där Gävle kommuns resultat har förbättrats mest under året är: ”Utbildade lärare” och ”Antal godkända elever i år 9”. Resultat som har försämrats är ”Lärarlöner och ”Lärartäthet”. Det är oroande då den viktigaste frågan som kommunerna står inför är den tilltagande lärarbristen. Rapporter kommer om lärartjänster som inte tillsätts, om vikarier som inte finns eller om fler obehöriga lärare.

Om bara tio år beräknar man att 65 000 lärare saknas i Sverige. Här har kommunerna ett stort ansvar. I det korta perspektivet handlar det om att få fler lärare att återvända till läraryrket från mer välbetalda arbeten. I det längre perspektivet så gäller det att förmå lärarna att bli kvar i yrket och locka flera att vilja bli lärare. Endast med välutbildade och behöriga lärare har vår kommun chansen att bli Bästa Skolkommun. Se till att ta den chansen.

Britt-Marie Westman

ordförande, Lärarförbundet Gävle

Malin Jonsson

huvudskyddsombud, Lärarförbundet Gävle

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons