Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle by night

/

Annons

Nattpromenad i Esplanaden från teatern mot Rådhuset. Bedårande vackert dagtid. Men också stämningsfullt strålande när mörkret faller på. Den smakfullt illuminerade teatern. De två stilfulla Hedbergska fontänerna med sin fantastiska ljussättning mot det strilande vattnet. De bedårande och belysta blomsteruppsättningarna. Till och med den snart rivna uteserveringen vid Tant Grön glimrar inbjudande natte- tid. Härligt folkliv, låt vara att en och annan är lite rund under fötterna. Men summa summarum – det här måste vara Sveriges vackraste stad. Gävle lyser verkligen upp.

Men tyvärr finns plumpar i protokollet, så helhetsintrycket blir ”bara” 8,5 på den tiogradiga skalan. På musikpaviljongen sitter skylten ”Esplanaden hjärtat i Gävle. Den är något speciellt”. Men för att kunna läsa att den är det måste man ha ficklampa. Varför i jösse namn är befintliga marklampor runt denna vackra paradbyggnad släckta? Dystert.

Trist är också Esplanadens avslutning. Kolsvart runt Gävles populäraste fotomotiv Gudinnan.

Belysning som i fontänerna skulle ge henne rättvisa. Har detta mästerverk månne sämre konstnärlig kvalitet än ljussatta statyerna av Moore, Milles och till och med Norrtulls ”Fem elementen”.

Rådhuset är nästan kolsvart – här har inte de två avsedda strålkastarna funkat under hela sommaren. Den inrymmande bostadsforskningens akademiska teoretiker har onekligen en del att lära av teaterns praktiker kring stadens nattliga gestaltning. Konstigt egentligen, Rådhusets södersida är utsökt belyst, för att nu inte tala om det läckra skenet kring Gavleåns broar.

Naturligtvis fixar nu de ansvariga nämnda lapsusar, till såväl Gävlebornas som turisternas fromma. Då får Gävle i allmänhet och Esplanaden i synnerhet betyget 11 på den tiogradiga skalan. Med ett extra plus för nya Stortorget.

Tompa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons