Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte skillnad på kunder på grund av glutenintolerans

/

 Fler och fler pizzerior erbjuder i dag glutenfri pizza, vilket är mycket uppskattat av oss med celiaki.

Annons

Dock tar de flesta ut en avgift på 15 kronor extra för den glutenfria pizzan, något som för mig är ren diskriminering. Celiaki är detsamma som glutenintolerans, en autoimmun sjukdom där kroppens eget försvar angriper tarmslemhinnan om gluten finns i kosten. Medicin: Glutenfri kost livet ut.

Att leva med celiaki är dyrt. Enligt Konsumentverket (2012) är merkostnaden för en glutenfri kost 4 055 kronor per år för en kvinna (2 200 kcal per dag). I denna beräkning är inte utemåltider inräknade.

Frågan jag ställer mig är om det verkligen är rimligt att vi med celiaki, även när vi kostar på oss att äta ute, ska behöva betala mer än andra?

Jag vet att många med celiaki gärna betalar de extra kronorna för sin efterlängtade pizza, men så ska det inte behöva vara!

Visst är glutenfri pizzadeg dyrare, det krävs åtskild plats för tillberedning och folie eller separat plåt för att baka pizzan (för att undvika kontaminering av gluten). Det förstår jag.

Att pizzeriorna inte har greppat att man i längden tjänar in de extra kronorna som de glutenfria pizzan kostar på alla vanliga pizzor man säljer (ofta dyrt med billiga råvaror) och alla extra kunder man får då man erbjuder mat åt alla, det förstår jag inte. Dessutom tjänar man in pengar på alla kunder som utesluter ingredienser på sin pizza på grund av allergi eller preferens.

Min uppmaning är: Gör inte skillnad på kunder på grund av allergi/intolerans och ni ska se att ni får nöjdare kunder som återvänder!

Linnéa Skytt

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons