Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör IT och programmering till kärnämnen i grundskolan


Till Sveriges första digitaliseringsminister – så gör du Gävleborg mer digitalt

Annons

Digitaliseringen av Sverige handlar om att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Så sade Peter Eriksson (MP) när statsminister Stefan Löfven presenterade honom som Sveriges första digitaliseringsminister i förra veckan. Det är en inställning som rimmar väl med den nya titeln och inger hopp om förändring för de 28 000 företag som finns i Gävleborg.

Det arbete som väntar Peter Eriksson är både stort och brådskande. Rapporter varnar för att Sverige halkar efter i digitaliseringen. Enligt det internationella konsultföretaget BCG riskerar Sverige att rasa från en tredjeplats i deras globala digitala rankning 2012 till att vara nummer 22 redan 2025, om dagens trend fortsätter. Det skulle vara ett hårt slag mot just den konkurrenskraft Peter Eriksson lyfter fram.

En tätposition i den globala omställningen till digitalt innebär många vinster för Sverige. Vi blir en attraktiv handelspartner för andra länder, stöttar vår tillväxt och skapar nya jobb. Samtidigt sparar företag i Gävleborg pengar genom att effektiviteten ökar, och när digitala lösningar ersätter papper skyndar vi på arbetet för ett hållbart samhälle.

Förväntningarna är höga på vad Peter Eriksson kan åstadkomma de närmaste åren. Det behövs stora insatser från regering och riksdag för att åstadkomma nödvändiga förändringar och driva digitaliseringen framåt. Men tiden är knapp, eftersom vi redan är halvvägs in i mandatperioden.

Därför vill vi hjälpa Peter Eriksson att få en rivstart på jobbet. Här är våra bästa tips för att stärka digitaliseringen av Sverige:

1. Skapa förutsättningar för ett papperslöst samhälle. Exempel: Avskaffa lagens krav på fysiska kvitton och gör digitala lönebesked obligatoriska.

2. Lagstifta om krav på elektroniska fakturor, både för mottagare och avsändare. Här finns mycket att tjäna, såväl ekonomiskt som hållbarhetsmässigt.

3. Inför krav på digitala brevlådor för varje medborgare i Sverige. Redan i dag finns en tydlig utveckling i den riktningen.

4. Skapa en mer kostnadseffektiv välfärd genom att automatisera administrativa processer. I dag använder exempelvis en läkare mindre än en tredjedel av sin tid med patienter.

5. Inför ett nationellt digitaliseringsindex. På så vis kan vi mäta hur snabbt verksamheter digitaliseras, både i privat och i offentlig sektor.

6. Gör IT och programmering till kärnämnen i grundskolan. Svenska elever behöver få ett ökat intresse för yrken med digital kompetens, och Sverige behöver se till att ha tillräcklig arbetskraft med rätt kunskaper i framtiden.

7. Finna sätt att främja innovation och utveckling så att teknikintensiva bolag kan hitta sina medarbetare i Sverige. Vi har inte råd att förlora sådana jobb.

8. Gör systemlösningar till en del av utbildningarna för ekonomer, jurister och ingenjörer. Nyutbildade akademiker måste ha god kunskap om de system som används på marknaden.

Vi välkomnar att regeringen ser behovet av att öka takten i digitaliseringen och tillsätter en minister med det uppdraget. Nu ser vi fram emot att arbeta tillsammans för att Sverige och Gävleborg ska vara ledande även i framtiden.

Sofia Gerstenfeld

vd Visma Enterprise

Carola Lissel

vd Visma Software

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons