Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som under krigsåren igen

Annons

I mer än 50 år har FN harvat runt i Afrika och delar utav Europa som fredsbevarande/stridande enheter. Världspolisen USA har tillsammans med allierade och med godkännande från FN, sett till de tyranner som regerande i länder som Irak, Libyen, Egypten, Afghanistan etcetera. Signifikativt för dessa länder är att det finns stora naturtillgångar och har en annan betydelse för västvärlden än Syrien och delar av Afrika. I Syrien tillåter FN att en despot tar livet av sin egen befolkning år efter år. Där tvingas in-vånare lämna sönderskjutna och utbombade hus, förlorade egendomar och nära anhöriga. Hänvisade till godtyckliga människosmugglare, ofta med katastrofal utgång.

Jag kan inte förstå hur vi kan acceptera detta förfarande, vilket det ser ut som vi gjort.

Miljoner människor på vandring från Syrien, på flykt från Al shabab, Boko haram för att nämna några. De vita stridsfordonen märkta UN med kulsprutor på taken åker runt och övervakar! Jag kan förstå att ett lands inre angelägenheter ska övriga världen inte lägga sig i, men det som sker i delar av Väst- och Östafrika kan inte vara inre angelägenheter. Människor förföljs, dödas för sin övertygelse eller sitt oliktänkande. Vi i Norden klagar på att massorna rör på sig. Vi behöver bara gå till oss själva och tänka oss hur vi skulle agera om detta skulle hända.

”Släpper vi in alla så dör Europa”, säger Victor Orbán. Hur var det under Ungernkrisen -56 då många av hans landsmän togs om hand i länder runt om i Europa?

Det är väl inte meningen att de svagare länderna ska ta samma ansvar som de rikare? Men de måste hjälpa till efter förmåga att lösa den situation som uppstått, för kontinenten Amerika tänker ju inte göra det. Jag skriver dessa ord baserat på över tolv år i Asien där jag sett mer än de flesta, som har Gran Canaria, Thailand, Medelhavet med dess öar som referens, då som semesterresenärer under 721 dagar och inte som boende vilket jag varit under alla mina år utomlands, främst i Asien. Tänk om vi alla skulle vända Ungern ryggen?

Hur skulle det se ut när de försöker närma sig EU för att bli fullvärdig medlem och njuta av den hjälp som de rikare staterna bidrar med? Korttänkt tycker jag som kanske inte är fullt politiskt insatt men detta kan ju inte få fortsätta, men vad gör vi? Kanske som under krigsåren -4045 då många krigsbarn placerades ut i svenska hem. Men nu får vi kanske utvidga det till vuxna också. Är vi villiga att ställa upp?

Nu bara 500 mil

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons