Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis kollektivtrafik för alla ungdomar

I veckan är det klimatmöte i Köpenhamn. Där diskuterar världens ledare hur de kan komma till rätta med miljöproblemen, men tyvärr lär det inte leda till så mycket som det skulle behövas.

Annons

Därför anser SSU Gävleborg att det är dags att även agera lokalt. Alla kommuner i Gävleborg borde införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla ungdomar i länet. Det är inte bara en rejäl satsning på ungdomars frihet och sociala tillvaro utan även en ordentlig satsning på lokalt miljöengagemang.

Ungdomar har en stram ekonomi, tillsammans med ett ökat behov av att resa. De ska ta sig till träningen när idrottsanläggningar centraliseras, till kompisar när skolor läggs ner, till affären när de flyttas ut till köpcenter. Deras sociala liv begränsas av kostnader, då även fritidsgårdar har centraliserats och de som bor utanför inte längre har tillgång. Därför behöver ungdomar avgiftsfritt kunna ta sig till dessa ställen utan att stressade föräldrar hela tiden måste skjutsa.

Detta är en långsiktig miljöåtgärd som skulle gagna hela vårt samhälle. På sikt skulle även äldre ta bussen i högre utsträckning, eftersom det skulle bli motiverat att ha fler turer och de ungdomar som är vana att åka buss blir äldre. Gävleborg är ett stort län med långa transportsträckor och till ytan stora kommuner. Vi skulle kunna tjäna enormt ur miljöhänseende genom att satsa på kollektivtrafiken. Trängsel och bullret minskar i stadskärnorna, vi får en friskare natur och vi bygger tillsammans ett samhälle för framtiden.

Därför uppmanar vi alla kommuner att satsa på sina ungdomar och slå ett slag för miljön. Inför avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar i din kommun.

Patrik Lundqvist

SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons