Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har barnasinnet försvunnit?

Annons

Har barnasinnet försvunnit? Så kände jag efter min runda på stan. Jag tänker då på julskyltningen i Sandviken. Var själv ute på skyltsöndagen och gick runt hela centrum. Inte en enda tomte stötte jag på. För min del saknade jag den naturligtvis inte eftersom jag är vuxen. Men minnet lever kvar. Nej, jag tänkte självklart på de små barnen. Jag är ganska säker på att detta skulle blivit en höjdpunkt och en försmak till julen, om barnen fick möta en ”verklig tomte” i deras ögon och fantasi.

Vad jag i stället fick se var bord fyllda med bröd och hemslöjd, som endast gynnar vuxnas intresse. Det kan inte heller vara så spännande för barnen att se gamla koppar och fat på loppisborden. Sist men inte minst, alla lotteriförsäljningar. Allt går ut på pengar, pengar och åter pengar. Var kommer de små barnen in och vem kan förhoppningsvis uppfylla deras önskan angående julskyltningen i fortsättningen?

När jag tänker tillbaka på min barndom var skyltsöndagen mer riktad till barnen. Då fanns det ”levande tomtar” som gick runt och hälsade på barnen. Innanför skyltfönstren låg olika spännande leksaker för både flickor och pojkar, avgående tåg och rörliga dockor. Då stimulerade man barnens naturliga behov i dess utveckling, precis som det ska vara. Deras nyfikenhet och fantasier blev mättade. Detta vill jag kalla julskyltning för barnen, på deras nivå. Låt de små få tillbaka denna mysiga, spännande och hemlighetsfulla tradition. I många avseenden går utvecklingen framåt som tur är, men barnets utveckling måste få ha sin gilla gång och inte enbart bli styrd av ett ”vuxet tänk”.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons