Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har man aldrig någon liten tanke på att människor dör?

Annons

Det har bråkats om att USA sålt svenska vapen till Irak. Att Sverige tillverkar vapen är det få som reagerar på. Vi tänker aldrig i sådana banor som att ifrågasätta denna tillverkning eller att vi utbildar unga till soldater.

Det är som om vi tror att krig och att döda är något naturligt. Det är ju fullständigt klart, att vapen används för att döda, vare sig det gäller djur eller människor.

Men vad tänker då de som tillverkar vapnen?

Tänker man: Det här är en nyttig industri. Vi får in pengar, vi gör nytta. Har man aldrig någon liten tanke på att människor dör, blir skadade, och att man bidrar till elände.

Tyvärr har det väldigt liten betydelse vad de som jobbar i industrin tänker, men de som har ansvaret, de som tillåter denna industri och alla som av ren slentrian inte reagerar på detta, vi kan ta på oss en del av ansvaret för att dödandet av människor får fortgå.

Vi måste börja reagera på att det faktiskt pågår krig i världen. Att Sverige haft fred så länge är ett undantag. Men kan vi då med gott samvete godkänna att vi skickar ut vapen till länder som är i krig?

Kan vi över huvud taget godkänna att vi tillverkar vapen? Ska vi inte med alla medel se till att det blir fred på jorden?

Eller är det en utopi?

Wera Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons