Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Wennberg rätt att avsätta kungen?

Annons

Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg gillar inte att Sverige har ett kungahus. Det framgår med all tydlighet av hennes ledare, till exempel nu i söndags då ämnet var boken ”Den motvillige monarken – Carl XVI Gustaf”.

Att tycka att monarkin borde avskaffas står förstås var och en fritt. Men jag anser att det är både omoget och olämpligt att Jenny Wennberg vädrar sitt missnöje genom att konsekvent omnämna vår statschef på ett felaktigt sätt. ”Att Carl Gustaf gillar att festa ...” skriver Wennberg bland annat. Som om hon vore personligen bekant med kungen. Och däremellan är det ”Carl Gustaf Bernadotte” för hela slanten. Som om Wennberg har rätt att avsätta Sveriges kung från tronen och reducera hans namn till ett vanligt för- och efternamn. Inte en enda gång skriver hon ”Carl XVI Gustaf”, inte en enda gång skriver hon ”kungen”. Och det här är inget nytt. I tidigare ledare har Wennberg på samma sätt vägrat befatta sig med titlarna på andra medlemmar av kungahuset.

Heder åt kulturredaktören Bodil Juggas som använder de korrekta kungliga titlarna när hon recenserar den omdiskuterade boken (också det i söndagstidningen). Sådana barnsliga protester som Jenny Wennberg ägnar sig åt hör inte hemma i en seriös morgontidning. En seriös tidning ska tvärtom vara ett föredöme i fråga om att följa den officiella språkvårdens rekommendationer.

Ann-Louise Forsström

språkkonsult

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons