Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historielös Björklund

Annons

Exceptionell händelse skrev jag när jag avsåg att sluta skriva insändare.

Inte i min vildaste fantasi trodde jag att den skulle komma så snart.

Händelsen är Jan Björklunds tal i Almedalen. Jag har aldrig hört en partiledare visa upp sin historielöshet, spelad eller verklig?

Han anklagade fackföreningsrörelsen både här hemma och inom EU för att skapat oenighet. Han är tydligen inte medveten om att det var inom den Svenska fackföreningsrörelsen man tidigt gjorde upp med revolutionen som metod för att förbättra arbetares villkor gentemot kapitalets. Den sociala demokratin blev ledordet för den fortsatta kampen.

Jan måste ha förträngt att den svenska modellen skapades genom uppgörelsen mellan LO och SAF (Saltsjöbadsavtalet.) Han vill tydligen inte erkänna kollektivavtal trots att ordet infördes av de Frisinnade som Liberalerna hette på den tiden.

Det är socialdemokratin i samspel med LO som skapade det välstånd i Sverige som prisades av ekonomer i hela världen på 70-talet. Den av Alliansen försummade bostadspolitiken ansåg Jan berodde på att Socialdemokraterna vill bygga med statliga subventioner. Han glömmer sorgfälligt att tala om miljonprogrammet som då det byggdes löste bostadskrisen.

Vill man vara elak så kan man påstå att det är borgerliga politiker av Jans generation som skapat den oreda som nu råder. Oredan grundar sig på den alltmer utbredda populismen som drivs här hemma och ute i Europa eller för övrigt i den så kallade civiliserade världen.

I övrigt kan hans tal kännetecknas av "musen som röt" när han påstod att det var Alliansregeringen förtjänst att det nu gick bra för Sverige. Att det under alliansens år inte fanns någon arbetsmarknadspolitik (bekräftat av Anna Kinberg Batra) att skolan sjönk ned i botten, få söker lärarutbildning att 10000 vårdplatser försvann ur sjukvården, det saknas mängder av läkare inom primärvården, att ungdomsarbetslösheten steg, att personalen inom äldreboenden och hemtjänst inte längre räcker till, att försvarskostnaderna skars ner att, värnpliktens avskaffades. att det skapades åtgärdspaket som oseriösa företagare tjänat miljoner på eftersom reglerna vid alla Alliansens åtgärder var så lösligt skrivna att det gick att manipulera dem för osunda vinster.

Det var oförskämt att ta en flicka som exempel på att regeringen vill ta av henne assistenthjälpen. Det rätta förhållandet är att regeringen håller på att städa upp inom alla åtgärder för att omöjligöra att det genom fusk ska gå att skapa oskäliga vinster i välfärden. Under Alliansens regeringsår hördes aldrig musen ryta utan Jan deltog glatt i alla försämringar.

Han vill skapa ett Europas Förenta Stater med FBI och medlemskap i Nato och införa euron som betalningsmedel. Han är övertygad om att det skall lösa den kris EU hamnat i nu. En kris som han beskyller arbetarna i Grekland och Spanien.

Krisen beror snarare på att EU:s ledning drabbats av storhetsvansinne och lockade de forna öststaterna med bidrag för att de skulle ansluta sig. Krisen i Ukraina är en del av de åtgärderna. Sedan går det inte att utesluta att Bildts demonstration tillsammans med fascisterna på torget i Kiev hade betydelse för den fortsatta utvecklingen med ökad upprustning av Ryssland som följd.

Att ansluta Sverige till NATO är att flytta en eventuell krigsskådeplats till Sverige. Det kan ett barn förstå. Man får hoppas att det här talet kommer att innebära ett slut på blockpolitiken.

Man kunde se att hans egna medlemmar som satt närmast talarstolen ofta titta ned i marken förmodligen av irritation. Till och med Birgitta Ohlsson.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons