Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien enligt M

En uppmaning till alla historie- och samhällskunskapslärare.

Annons

Utgå ifrån moderaternas nya partiprogram och skrivningarna kring partiets påstådda roll för ”införandet” av allmän rösträtt i Sverige eller om ”arbetet med att bekämpa apartheidregimen i Syd- afrika” när ni undervisar om historierevisionism, politisk propaganda och de mer subtila fenomenen med hur ”verklighetsbilder” konstrueras och omkonstrueras i någons intresse.

Ska vi utbilda kritiska och medvetna medborgare kan vi lika gärna hämta exempel från det nutida Sverige i stället för att till exempel diskutera mekanismerna i Goebbels propaganda som ändå är så uppenbara. De samtida och mer subtila formerna av ”omformuleringar” och ”nykonstruktioner” är svårare att få syn på, vilket gör dem än viktigare att bli medvetna om.

Sverigedemokraterna har (nästan) lyckats med att omkonstruera bilden av sig själva, och ”Nya” Moderaterna har definitivt lyckats få genomslag för sin retorik och den ”verklighetsbild” de vill förmedla av sig själva – trots att det är klassisk moderat politik som sedan genomförs.

Observandum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons