Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höger vänster om – integrera!

Annons

Hälsa, samhällsekonomi och integration är tre grundpelare.

1. Hur kan det komma sig, att det måste göras en bilbesiktning varje år? Jo, självklart för att upptäcka fel och brister i fordonet både för föraren och mötande trafik. Men hur kan det då komma sig, att vi inte, varenda svensk samhällsmedborgare, får genomgå en grundhälsoundersökning per år. För att kontrollera blodet, puls och blodtryck, hjärta, bröst- och prostatafunktionerna. Pris: 1 000 kronor. Kan man inte ta ut några åldersgrupper per år och för allas – och samhällsekonomins – bästa på detta sätt upptäcka sjukdomar i tid?

Är bilarna det allra viktigaste i vår materiella kultur?

2. Det argumenteras från alla håll om antingen den ena eller andra energikällans lämplighet, när vi i stället borde satsa på kombinerade energikällor. Förra årets viktiga utställning på Louisiana-museet nära Helsingör i Danmark, om ”Grön arkitektur” satte fingret på rätt plats. Nämligen nödvändigheten och möjligheten att bygga samordnade energi- och förnyelsebara kraftkällor, för miljöns, klimatets och alla vårt bästas skull. Ja, dessutom har det visat sig, att sådana bostads- och kontorshus producerade mer energi än det faktiska behovet!

3. Varför kan inte krav- och ekologiska livsmedel – nyttiga för människokroppen – subventioneras, så att det blir billigare än annan föda?

Bättre hälsa ger ju dessutom mindre sjukvårdskostnader.

4. Vi lever i ett mångkulturellt Sverige, vilket ger möjligheter, men även problem ibland. Varför avskaffades den allmänna värnplikten ”rakt av” och ersattes med en ”’proffs-armé”, i stället för att låta alla 18–20-åringar bo och leva tillsammans i tre månader på lägergårdar, eller kvarvarande regementen och lära sig om varandras kultur, etik och religion? Ja, helt enkelt att försöka se varandra som medmänniskor med olika bakgrund, som vill leva i gott samförstånd och fred.

Lars Gustafsson i Marma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons