Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur beter du dig i trafiken?

Annons

Jag har kört buss och långtradare i 25 år, mellan 6 000 och 8 000 mil om året inklusive privatkörning. Det finns en massa beteenden som måste ifrågasättas i trafiken. Jag är så innerligt trött på er som är totalt omedvetna om vad ni gör när ni kör bil, eller er som är totalt omedvetna om att det faktiskt finns andra trafikanter på vägarna.

Till att börja med så vill jag klargöra att lastbil med släp får köra 80 km/timme på vägar där det är 80 eller högre hastighet, dessa fordon är fartspärrade på 88–90 km. Bussar får köra 100 km/timme, där 100 eller högre hastighet är tillåten, bussar är fartspärrade på 100 km/timme. De här fordonen har kalibrerade färdskrivare (hastighetsmätare) med en avvikelse på högst 2 km/timme, till skillnad från personbilar som kan visa upp till 10 km för mycket. Högre hastighet ger i regel större felvisning.

Nu till knäppa beteenden. Jag kör buss på trefältsväg där hastigheten är 100 och kommer ikapp en personbil på enkelfilig sträcka, bilen pendlar mellan 80 och 90 så jag får sänka min fart. När vägen öppnar upp till två körfält så påbörjar jag en omkörning. Då ökar pappskallen farten så att jag som är fartspärrad inte kan köra om. När det åter blir ett körfält sänker bilen farten igen, och jag sitter fast bakom den. Detta händer flera gånger varje dag. Om du som kör personbilen tycker att vägen är så smal, så du inte vågar köra fortare så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Trefältsväg igen. Jag ser skylten som säger att vägen går ihop till ett körfält om 400 meter. Jag ser också idioten långt bakom mig som kör alldeles för fort. Luttrad som jag är så ställer jag in mig på att bromsa, eftersom jag ser på körsättet att hen kommer att pressa sig förbi till varje pris. Mycket riktigt, jag blir tvungen att bromsa för att inte klämma idioten i wireräcket. Om du är så korkad så att du inte förstår att du leker med både ditt och andras liv, så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Nästa exempel händer varje vecka. Jag kör på en vanlig landsväg, det finns inte en bil inom synhåll bakom mig. Ser att det står en bil i en korsning framför mig. Plötsligt kör den ut framför mig, så att jag tvingas bromsa och lägger sig sen en bra bit under gällande hastighetsbegränsning. Om du i den bilen inte ser en buss/lastbil, eller har jävligt svårt med avståndsbedömning så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Cirkulationsplatser (rondeller) verkar vara hemskt svårt. Jag är på väg mot rondellen och ser att det kommer trafik från vänster. Ingen av bilarna blinkar så jag stannar eftersom de kommer att passera framför mig innan de ska ut från rondellen. Fast det skulle dom inte, de svängde ur rondellen åt det håll jag kom från. Egentligen en ren högersväng. Om de här pappskallarna hade haft vett att blinka höger så hade fordon som kom från det hållet sluppit stanna i onödan. Det tar tid att få rull på 60 ton när man står still.

Om du inte vet vad blinkersspaken är, eller hur den fungerar så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Om jag ligger på motorväg, antingen i 80 (tradare) eller 100 (buss) så kommer jag ibland ikapp andra fordon, och behöver göra en omkörning. Naturligtvis tittar jag i mina backspeglar, och ofta kommer det bilar bakom. Den värsta sorten är den som parkerat sig i vänster körfält och är väldigt svår att bedöma hastigheten på. Jag väntar in att bli omkörd, men den ligger i vänster körfält kör långsammare än jag bedömt, och jag kommer ikapp den jag i min tur vill köra om. Den som kör om mig segar sig förbi fast hen måste sett mina bromsljus och förstått situationen. Om du inte vet att grundpositionen i trafiken är höger körfält eller hur gaspedalen fungerar så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Du långtradarchaffis som kommer ikapp en kollega för att din bil går 1 eller två kilometer fortare. Skit i att göra den där omkörningen, den tar alldeles för lång tid och skapar bara irritation hos övriga trafikanter. Fattar du inte det, så kanske du ska byta yrke?

När jag kör på tvåfilig väg, antingen på motorväg, eller i tätort ligger jag oftast i höger kötfält. Ofta kommer det någon dåre som kör om mig och ska svänga in på avfarten/gatan till höger. De kastar om ratten och svänger in framför mig, så jag blir tvungen att ställa mig så mycket jag kan på bromsen. När jag kör kan jag väga mellan 15 och 60 ton, vi spelar inte i samma viktklass.

En liten personbil väger från ett ton. Om du inte fattar att du faktiskt leker med döden, så tycker jag att du ska sluta köra bil!

Dimljus är ett satans påfund! Dimljus framåt i kombination med halvljus är förbjudet. Det bländar ofta. Dimljus bakåt är nog bra, men de bländar också. Reglerna säger att när du får ett fordon bakom dig, så ska dimljusen släckas. Klarar du att tända dimljusen, så bör du klara av att stänga av dem också. Om inte, så kan väl du också sluta köra… Busschaufförer som först börjar svänga från hållplatsen och sen blinkar. Blinka först, kolla att det är klart, sen kan du köra. Fattar du inte det, bör du söka annat jobb!

Du gångdesperado (fotgängare) som trycker in hörlurarna i öronen, glor på telefonen och kliver rätt ut i gatan mot röd gubbe måste ha en kraftig dödslängtan. På obevakade övergångsställen har du rätt att gå före bilarna, men sök ögonkontakt med fordonsförare.

Cyklister är inte ens värda att reflektera över, de flesta är självmordspiloter.

Rulle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons