Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan det vara sådan skillnad?

Annons

Om lön är ett mått på utbildning, kapacitet, skicklighet och ansvar undrar jag hur det kan vara så stor skillnad på Sandviksdirektörernas och arbetarnas löner.

Vid avsked, permittering, sjukdom och pensionering är det också en oförklarlig stor olikhet mellan direktörer och arbetare.

Men nu beskrivs den nytillträdde direktören vid Sandvik som prestigelös, handlingskraftig och bra på att lyssna. Fina egenskaper om det nu är rätt.

Då passar det bra att den nye slår sig ned med arbetare från flera avdelningar och yrkesgrupper i verket och jämför sin vd-lön och medföljande förmåner med arbetarnas och förklarar varför han gör rätt för så mycket mer i lön, andra ersättningar och förmåner än arbetarna.

Direktören kanske har sin lön med i kontanter och visar hur en duktig persons månadslön ser ut.

Några av arbetarna har också sina löner med och får se och förstå vilken bamsing han måste vara.

Den avgående direktören har gott om tid och ska ta det lugnt säger han. Då samlar han med all säkerhet de arbetare som är på väg att snart bli pensionärer och dem som gått i pension i Sandvik till en träff i Folkets Hus.

Han förklarar nu ingående direktörernas pensioner och alla andra ersättningar och säger att egentligen med våra miljonlöner, bonusar och avgångsvederlag behövs ingen pension men har vi slitit och gjort rätt för stålarna ska vi naturligtvis plocka ut dem. Jag har ju ändå varit här i Sandvik i nio år säger han.

En av arbetarna begär ordet och berättar om att det är många generationers arbetare som hela sitt verksamma liv arbetat i verket och som fått erfara vad kyla, hetta, syra och sot gjort med liv och hälsa.

Direktören får också höra vad dessa arbetare har fått och får i pension.

Kan det månne vara dessa generationer av kvinnor och män som arbetat ihop det vi direktörer vältrar oss i, funderar den avgående på vägen hem.

Bulan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons