Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan vi tro att Sverige är världsbäst på lärarutbildning?

Svar till "Jacob Carlsson", 17 februari

Annons

Jacob Carlssons insändare sätter fokus på lärarbristen. Han föreslår snabbutbildningar. Det finns högutbildade lärare i Sverige genom våra nyanlända. Man kan börja med att ta tillvara dem. Jag berättar om Stockholms stad och deras satsning som ett verkligt gott exempel.

Nyanlända lärare ska äntligen få ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Stockholms stad vill att nyanlända med lärarbakgrund ska kunna få fasta lärartjänster inom en tid på två år. Stockholms stad satsar friskt på ett snabbspår med språkstudier, praktik och validering. Jag funderar varför inte flera kommuner gör motsvarande satsning? De nyanlända akademikerna är många och högutbildade och skulle kunna avhjälpa bristen på lärare till en del.

Om en lärare kommer till Sverige med utländsk bakgrund så kan det ta hela sex till sju år att ta sig igenom hela det svenska utbildningssystemet, innan man blir legitimerad lärare. Jag har själv hjälpt många utländska akademiker och sett detta personligen. Det är förödande för enskilda individer och för hela vårt samhälle. Det är inte rimligt att det får ta så lång tid.

Utbildningen som Stockholms stad anordnar bygger på parallella intensiva studier i svenska med skuggning av en modersmålslärare som undervisar i personens modersmål. Sedan följer auskultation och seminarier. När den nyanlända läraren börjar känna sig hemma i svenskan kan han/hon praktisera och vikariera i en av kommunens skolor. Stockholms stad visar en tilltro till utländska lärarutbildningar, vilket är ovanligt i dag i Sverige. Den misstänksamhet som finns mot utländska lärarutbildningar har förvånat mig oerhört. Hur kan vi tro att vi är världsbäst på lärarutbildning i Sverige? Vi har verkligen inte så mycket att slå oss på bröstet för i jämförelse med andra länders kvalitativt goda och innovativa lärarutbildningar.

Parallellt med studierna och praktiken ska lärarens utländska utbildning valideras. Här måste tiden för validering kortas väsentligt. Jag har hjälpt många nyanlända lärare med validering och haft underlaget klart på någon vecka under förutsättning att man kan få kontakt med det universitet som utfärdat examen. Sedan tar Universitetskanslersämbetet flera år på sig innan beslut kan fattas? Effektiviteten måste öka. Det här är inte rimligt.

Satsningen är alltså beroende av att regeringens planerade snabbspår också kommer ner till att validering och vidareutbildning ska ta som högst två år. Stockholms stads mål är att kunna tillsvidareanställa så många det bara gå. Stockholms stad har inlett ett samarbete med ett flertal myndigheter inom ramen för projektet: Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, SKL, Stockholms universitet, Universitets- och högskolerådet, Skolverket och Länsstyrelsen Stockholm.

I Stockholms stad finns mellan 100 och 120 nyanlända lärare. Satsningen ska från start omfatta 30 personer per termin. Stockholms stad behöver anställa mellan 1 000 och 1 200 nya lärare om året, så ett tillskott på 60 lärare per år skulle motsvara 5 procent av dem. Ju fler som kommer hit med den bakgrunden, desto bättre för oss säger Stockholm. Vi har även mycket att lära oss av deras erfarenheter, där de kan bidra med ett utifrånperspektiv på den svenska skolan, säger skolborgarrådet. Det låter verkligen bra.Lite ödmjukhet inför andra lärarutbildningars kvalitet är ovanligt. Stockholms stad har visat respekt för andra länders lärarutbildningar

Jag har hjälpt många invandrarakademiker som varit högutbildade, som det svenska utbildningsystemet helt tagit lusten av. De har varit mycket välutbildade, men deras utbildning räcker inte i Sverige. Vi har oerhört svårt att acceptera andra lärarutbildningar.

Hur kan vi ha hamnat så här snett kan man undra? Jag arbetar såväl på europeisk och global nivå och vi har mycket att lära här från andra länders lärarutbildningssystem.

Åsa Morberg,

docent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons