Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många hade kunnat räddas till ett värdigt liv?

Socialstyrelsen kritiserar Gävle sjukhus på grund av samordningsproblem... När jag läser detta frågar jag mej hur många strokepatienter som fått vänta på operation så länge att de blivit gravt handikappade.

Annons

När min man fördes med tjutande sirener till Gävle Sjukhus och ambulanspersonalen meddelade att ”en rädda hjärna” var på väg in, trodde jag att allt skulle göras för att förhindra bestående men. Stroke konstaterades omgående. Remiss inom sjukhuset för att finna orsaken fixades också omgående.

Men sen var det tydligen inte bråttom längre. Begärd undersökning av halspuls- åder dröjde.

Min man hade inga kroppsliga defekter. Det vill säga han gick och rörde sig helt normalt. Han hade dock språkproblem.

När sedan ställning till operation eller inte skulle tas hade det gått 19 dagar. Då ansågs det inte vara någon idé att operera förträngningen i kärlet till hjärnan som förorsakat hjärnskadan så han skickades hem och fick en ny stroke som gjorde honom förlamad i högersidan och slog ut språkförmågan totalt. ”Det var väntat” sa utskrivande läkare!!

Med en tidig operation hade han förmodligen inte haft några fysiska men i dag. Det är bittert att veta.

Då är frågan: Hur många strokepatienter är i dag rullstolsbundna, har en hand obrukbar kanske och dessutom grava språkproblem? Hur många hade kunnat räddas till ett värdigt liv genom akut operation på Gävle sjukhus alternativt akutremiss till Akademiska?

Detta är ett resursslöseri med skattemedel utan dess like. Både landsting och kommuner skulle spara in stora summor på akuta operationer av stroke- patienter. I stället drabbas uppenbart en del strokepatienter av ett mångårigt lidande på grund av samordningsproblem på Gävle sjukhus.

Rädda hjärna?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons