Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur miljövänligt är ”miljövänlig”?

/


Per Lundgren skrev en debattartikel (Arbetarbladet 17 maj) om de stora vindkraftanläggningarna som prospekteras i Hofors och Hedemora; Tjärnäsprojektet.

Annons

27 vindkraftverk var det tänkt; ett av världens största privata energibolag, Eon, bygger. Nu har Hofors kommun sagt nej och väl är det. Ett problem i det här är att ingen inte miljöorganisationerna heller och inte regeringspartiet Miljöpartiet diskuterar hur miljövänlig ”miljövänlig” teknik egentligen är.

I all modern teknik och elektronik; i mobiltelefoner, datorer och i hybridbilar, i plattskärmar och usb-minnen finns det så kallade sällsynta jordartsmetaller. Utvecklingen av de här jordartsmetallerna är en förutsättning för det moderna samhället. Men inte bara i hemelektronik vindkraftverken och solcellerna som vi berömmer som ”grön” energi innehåller mängder med de här ämnena. Brytningen av sällsynta jordartsmetaller sker, för närvarande, i huvudsak i Afrika och i Kina. USA lade 2002 ner brytningen i Mountain Passgruvan eftersom den är så miljöförstörande; Australien och Brasilien har förbjudit brytning av vissa jordartsmetaller och Kina har (nästan) monopol på brytning och raffinering av sällsynta jordartsmetaller med katastrofala miljöproblem som följd där hanteringen sker.

”Miljövänliga” Sverige exporterar miljöproblemen, låter någon annans miljö förstöras för att behålla vår egen miljö ren. Forskarna Mikael Höök och Hanna Vikström skriver i tidningen Ny Teknik att de sällsynta jordartsmetaller som används i vindkraftens turbiner smutsar ner lika mycket som uranbrytning. Grundproblemet i det här är att ”miljövänner” och ”miljövänliga” måste inse att miljöproblemen inte låter sig lösas med teknik eller ny teknik som bara flyttar nersmutsningen någon annanstans. Tänk på det.

Lena Thomsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons