Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ofta ser du grisar ute?

Annons

När du är på landet ser du ofta hästar och även nötkreatur, men väldigt sällan grisar. Trots det finns det dubbelt så många grisar som nötkreatur och tio gånger så många som hästar. Orsak: grisarna får inte gå ut. Endast en procent av Sveriges grisar får någon gång under sitt korta liv vistas utomhus, de flesta får endast en skymt av världen utanför på vägen till slakteriet.

Under två års tid har Djurrättsalliansen utrett 100 grisfarmar av Sveriges 1 000. Samtliga bröt mot djurskyddslagen. Grisindustrin skryter med en god djurhållning och glada grisar med en knorr på svansen. I verkligheten utvecklas deras fruktansvärda tristess till beteendestörningar såsom svansbitning, där grisarna biter sönder varandras svansar, vilket hittats på hälften av gårdarna. Gallerbitning och kannibalism har upptäckts på 55 procent av gårdarna, och även apatiska grisar har hittats. På var femte gård hittades fixerade suggor, vilket är förbjudet förutom vid väldigt speciella förhållanden.

Fixering innebär att suggan i liggande ställning låses fast med galler på båda sidor så att hon inte kan röra sig. På 40 procent av gårdarna hittades döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande. På 84 procent hittades uppenbart sjuka djur, på 95 procent djur med sår.

Skitgris? Ett alltför vanligt förekommande uttryck. Grisar är i själva verket väldigt hygieniska, de skiljer alltid matplats från boet och toaletten hålls på avstånd.

I trånga boxar får de i stället vada i sin egen avföring, på två tredjedelar av gårdarna hittades smutsiga eller mycket smutsiga djur.

Listan fortsätter, grisarnas helvete är skärrande att ta del av men dessvärre är det verklighet.

Djurrättsalliansen har polisanmält samtliga besökta gårdar för brott mot djurskyddslagen.

Varje år slaktas tre miljoner grisar, det är en var tionde sekund. Hur många har slaktats medan du läser det här?

Produktion är beroende av efterfrågan, och du kan genom att välja en vegetarisk kost rädda individer från ett plågsamt liv. På hemsidan ettlivsomgris.se kan du läsa den fullständiga rapporten.

Ta gärna chansen att prata med oss ute på stan, vi kommer under hela veckan att finnas på gator och torg i hela Sverige.

Djurrättsalliansen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons