Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska vi få ungdomarna att ta över?

Annons

Jag har nu läst två artiklar om skarv och säl och deras matvanor, där den ena är skriven av Sverker Lovén (Stockholms stads fiskerikonsulent) och den andra Lars Wiström (ordförande i Sveriges fiskevattenägareförbund).

Lovén menar att det råder total fiskekollaps i Stockholms skärgård. Säl och skarv är de stora bovarna. Sälen äter mellan 25 och 50 ton fisk per dag och skarven äter mellan 15 och 18 ton fisk per dag. Under hela 2010 fångade yrkesfisket sammanlagt sju ton gädda, abborre och öring. Säl och skarv äter denna mängd på några timmar.

Wiström menar att skarven äter 60 miljoner kilo fisk i Östersjön, varav 24 miljoner kilo i svenska vatten. Cirka 10 procent kan vara abborre! Det betyder att skarven konsumerar åtta gånger så mycket som fångas av fritids- och yrkesfiskare tillsammans!

Skarven är inte hotad, det är däremot många lokala bestånd av abborre, gädda och öring! Detta är något som jag påpekat i många år, vilket nu visat sig vara sanning!

Om ingen begränsning sker med dessa djur finns det inget ekonomiskt intresse för unga att ta vid där gamla yrkesfiskare slutar sin verksamhet. Det finns något som kallas för generationsväxling, vilket jag som fiskförsäljare/fiskare märkt av då de yngre inte längre vill ha fisk med ben i eller fisk som ser ut som fisk. Dessa föredrar pizza eller annan snabbmat.

För att ge ett exempel; tidigare lyssnade alla på Elvis men nu lyssnar ungdomarna på hip hop och rapp.

Inte ens i skolorna väljer barnen att äta fisk, och vill vi över huvud taget att barnen ska äta fisk när den klassas som giftig?

Dessutom, när det gäller generationsväxling och att yngre ska ta över efter oss gamla yrkesfiskare om det inte finns fisk i haven eller att det råder svår byråkrati hos myndigheter, hur ska vi då få ett intresse bland yngre att ta över fisketraditioner? Ungdomen vill dessutom kanske tjäna pengar på fiske, inte på bidrag gällande sälskador!

Professionell sälmatare

Kjell-Owe Björk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons