Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur skulle det bli om Brynäs IF och Gefle IF åkte ur sina serier?

Annons

Är det ett sådant samhälle vi vill ha, där chefen för stadens största och dyraste ”idrottsarena” utbrister att det är katastrof för verksamheten när han inte längre får sälja alkohol för 9 miljoner om året?

Märk väl att en stor del av denna sprit säljs till unga människor. Inte nog med att dessa arenor kostar skattebetalarna oproportionerligt i förhållande till vad merparten av kommuninvånarna och inte minst vanlig ungdom får ut av verksamheten. Proffsklubbar – där spelarna har månadslöner som uppgår till sexsiffriga tal – har i stort sett ensamrätt till dessa arenor.

När man sedan ser hur exempelvis ishockeyn allt mindre kan betraktas som en sport eftersom man är beredd att skada en motspelare för livet enbart för att vinna en match, blir det ännu mer tvivelaktigt varför kommunen ska stödja detta.

Helt vanliga barn och ungdomar äger inte tillträde till dessa för sin idrottsutövning. Det borde ju i stället vara en primär angelägenhet för kommunen att stötta dem.

Jag har alltid närt en dröm att alla barn från fem års ålder skulle erbjudas att deltaga i aktiviteter som de mest känner för och vill utöva. I stället är det proffsidrotten som gynnas och som borde stå för sina kostnader själva.

Jag har ibland tänkt hur det skulle se ut om såväl Brynäs som Gif försvann ur elitserierna.

Kanske skulle såväl kommunen som medborgarna mer fokusera på sådant som är till nytta och glädje för merparten av barn och ungdom som ungdomsidrott, kultur, skola men även omsorg om de äldre etcetera. Kanske skulle inte Gävle ligga i topp när det gäller antalet vräkta barn. I stället drar man ned på sådant så gott som varje år.

Kan orsaken till att Gävle ligger i botten av Sveriges kommuner i en rad viktiga frågor som till exempel sysselsättning etcetera bero på att man alltför mycket fokuserar på pseudoverksamhet som ishockey och fotboll?

Olle Ljungbeck, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons