Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år har det gått fortare än normalt

Annons

SVAR TILL

”Trötter”,

22 oktober

Vi på personalavdelningen i Gävle kommun tycker precis som ”Trötter” att nya löner ska betalas ut i rätt tid, vanligen på aprillönen. För oss är det en kvalitetsfråga att alla medarbetare ska få rätt lön i rätt tid.

Gävle kommun är en stor arbetsgivare med över 7 000 medarbetare och flertalet fackliga organisationer att förhandla med och därför tar processen lång tid, men faktum är att den 2010 har tagit kortare tid än normalt. 2008 och 2009 fick alla medarbetare den nya lönen i april, 2008 fick till och med Kommunals medlemmar den nya lönen tre månader tidigare än övriga medarbetare.

Arbetet som föregår en löneöversyn inbegriper förhandlingar med de fackliga organisationerna samt upprättande av centrala avtal.

För att kunna betala ut nya löner på aprillönen 2010 måste löneöversynsarbetet påbörjas i början av december 2009. 2010 var de centrala avtalen inte klara förrän i slutet av maj, vilket innebar cirka sex månaders försening. Vi genomförde då överläggningar med de fackliga organisationerna som var klara i slutet av juni.

I dessa överläggningar framförde bland annat Kommunal och SKTF yrkanden om att lönerna skulle utbetalas tidigare än på novemberlönen. Från arbetsgivaren framhöll vi att det ligger i vårt intresse att betala ut ny lön så snart som möjligt för att kunna påbörja analysen inför löneöversyn 2011 men att alla inblandade måste få möjlighet att göra ett väl förberett arbete.

Vi vidhöll därför vår tidsplan att ny lön kommer att gå ut på novemberlönen. Det innebär att löneöversynen 2010 kommer att ta drygt fem månader, från slutet på juni till och med november, men då ska betänkas att det ligger en semesterledighet mitt i den perioden. Så sammanfattningsvis har löneöversynen 2010 genomförts snabbare än den tid en löneöversyn brukar ta, vilket är helt riktigt med tanke på hur sena de centrala avtalen var.

Dessutom har Gävle kommun inte höjt kommunalskatten de sista åren utan kommunalskatten har varit oförändrad sedan flera år tillbaka.

Vad avser räntan så är det riktigt att arbetsgivaren inte betalar ut någon ränta i en situation med retroaktiva löneutbetalningar. Det är inte något specifikt för Gävle kommun utan gäller för samtliga arbetsgivare om inte de centrala parterna har gjort någon typ av överenskommelse som påverkar detta. För 2011 har vi nu ett centralt avtal och Gävle kommuns målsättning är därmed att ny lön för 2011 ska utbetalas på aprillönen 2011.

Roger Kimland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons