Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indignationen borde riktat in sig på det stora brottet

Boken ”Den motvillige monarken” rörde upp en mindre storm i spalterna, i radio och i tv, men den största indignationen riktades mot de moraliska aspekterna.

Annons

"Kaffeflickor”, älskarinnor med mera fick rubrikmakarna att dregla och skvallertanter av båda könen att gå i spinn. De här reaktionerna visar tyvärr att medias granskande uppdrag bara är en fasad och inriktar sig på sådant som ger rubriker och lösnummerköpare.

Indignationen borde i stället ha riktat in sig på det riktigt stora brottet: hot mot rikets säkerhet. Kungen umgicks med kriminella, besökte svartklubbar och som lök på laxen bevakade säkerhetspolisen dessa event. Kungen, hovet och Säpo måste ha fått en chock när boken avslöjade dem. Deras gemensamma suck av lättnad måste ha varit enorm när drevet riktade in sig på moral och etik, som är enklare att hantera. Kungens klumpiga uttalanden har bara gett drevet extra näring i den riktningen.

Vilka risker som är hot mot rikets säkerhet har det varit fråga om? Jag är ingen specialist på området, men utpressning och skyddande av kriminell verksamhet är väl ganska uppenbart. En av kungens kompisar har bevisligen erbjudit stora summor pengar för de foton en av de inblandade påstår sig ha i sin ägo. Bilderna har visats för några journalister och de har i alla fall inte dementerat att fotona är komprometterande.

Man kan jämföra med hur media, rättsväsende och säkerhetspolis hanterade Hajbyfalllet. Hajby pressade hovet på några hundra tusen kronor på 50-talet för att Hajby inte skulle avslöja att han haft ett homosexuellt förhållande med Gustav V. Hovet visste att Gustav V var homosexuell så de behövde inga bevis på att förhållandet verkligen existerade. Hajby utsattes sedan för en av de största rättsskandalerna i modern tid.

Carl XVI Gustafs agerande var ett hot mot rikets säkerhet. Det vittnar om en massiv omdömeslöshet av kungen själv, hans så kallade kompisar och framför allt av den ansvariga personalen på Säpo. Att det inte fått konsekvenser för de inblandade är i mina ögon en lika stor skandal som behandlingen av Hajby. Kungen borde avgå tillsammans med ansvariga på Säpo. De enda som fått ta konsekvenserna av sitt handlande är tydligen en del av kompisarna som numer är före detta kompisar med kungen. Ett ganska milt straff i mina ögon.

I dag verkar det inte finnas någon som kan eller vill engagera sig. Var är Jan Guillou och andra samhällsdebattörer? Är de rädda att stöta sig med sina mediaföretag?

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons