Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför lagen mot eftersupning nu!

Annons

Man ska inte kunna påstå att man druckit först efter en bilolycka för att undkomma straff för rattfylleri.

Omfattningen av problemet med eftersupning är mycket större än eftersupningsutredningen och tidigare rattfylleriutredningen förstått. Om man bara tittar på rättsfall där hävdad efterförtäring förekommer kan man lätt få intrycket att det inte är så många som i slutändan kommer undan ansvar. MHF ser i sina analyser att hävdande av eftersupning ger möjlighet att undkomma ansvar på tre nivåer: genom att ärenden inte rapporteras av polisen eller att fall med polisen som förundersökningsledare skrivs av genom att åklagare inte väcker åtal genom att bristande bevisning leder till att ett väckt åtal leder till friande dom i domstol.

Det finns ingen statistik över de fall där hävdad eftersupning har lett till utebliven polisrapportering eller åtal men enligt polismyndigheterna är mörkertalet stort.

Norge har haft en lag mot eftersupning i över 50 år. Erfarenheterna därifrån är att lagen inte skapat några problem under alla dessa år. Fordonsförarna vet vad som gäller och numera är det sällsynt att någon hävdar eftersupning i Norge. Lagen är överhuvudtaget inte ifrågasatt.

Våren 2013 presenterade regeringens utredare sitt förslag (DS2013:28). Juristen som presenterade utredningen framhöll att en lag mot eftersupning strider mot svensk rättspraxis eftersom det i Sverige inte är straffbart att dölja egen brottslighet. Att hävda efterförtäring kan ses som en form av bevisförstöring. Mot detta vill vi ställa medborgarnas rätt till frihet och personlig säkerhet enligt ”Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna” och de förödande konsekvenser som rattfylleri kan få. Vi hävdar också att det redan finns svensk lagstiftning som strider mot rättspraxis, t.ex. förbud mot att smita från trafikolycksplats.

I mars 2015 meddelade justitieminister Morgan Johansson att regeringen inte har för avsikt att lagstifta mot eftersupning utan följer utredarens rekommendation.

MHF utgår ifrån att riksdagen röstar igenom den nya lagen snart. Detta är egentligen en självklarhet och det vore bra om vi äntligen är framme vid genomförandet efter många års opinionsbildning i frågan.

BengtOlof Bokström

Gävle MHF

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons