Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE Den frihet vi fått kämpa för måste nya kvinnor i Sverige få del av

Annons

"Troende måste behandlas om individer. Att peka på till exempel en kvinna i slöja och säga att klädvalet per definition står för kvinnoförtryck är snarare definitionen på en fördom." Så läste jag i Dagens Nyheters ledarsida 4 mars 2019.

När min mormor här i Norden gick till kyrkan för 100 år sedan var hon tvungen att täcka håret med sjal. När de tog mig till kyrkan på 50-talet fick kvinnor ha hattar. I dag behöver jag inte täcka huvudet i kyrkan. Men i Peterskyrkan i Rom måste jag, som kvinna, täcka axlar.

Hade jag åkt till Iran för 40 år sedan hade jag inte behövt täcka håret. Vart är vi på väg?

Jag var i Iran för fyra år sedan och var tvungen att ha slöja på mig. Under tio dagar kollade män klädda i grönt att håret inte syntes för mycket på mig. Otroligt kränkande. Hade jag åkt till Iran för 40 år sedan hade jag inte behövt täcka håret. Vart är vi på väg?

På 1970-talet var min kompis i Somalia, då täckte kvinnor inte håret. I veckan badade jag i Gävle. Barnen hade sportlov och många barn från Somalia var där med sina ledare. Flickor som var fem år och uppåt var klädda från topp till tå när de badade. Jag vet att om inte flickorna haft de här kläderna hade de inte fått bada, barn i Sverige? Vart är vi på väg?

Ingenstans i Koranen eller Bibeln står det att kvinnor ska täcka håret. Det är patriarken som bestämmer även i Sverige. Den friheten som kvinnor i Norden har fått måste vi kämpa för och vi måste möjliggöra att nya kvinnor i Sverige kan få del av densamma.

Sverige är ett aningslöst land i dag och vi har svårt att inse problem. Rätt som det är säger vi "hoppsan, hur kunde det bli så här?" Man måste kämpa för demokratin.

Prata med en främling varje dag.

V-V

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons