Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Stenvard (M) svarar Gävlebo: "Det är vi som värnar patientens valfrihet"

Annons

Svar till signaturen Gävlebons insändare "M är inte pålitliga i sjukvårdspolitiken!":

För det första så finns det inga nya block i den svenska politiken. Däremot kan vi se att det borgerliga blocket inte längre är lika tydligt med tanke på att två partier valt att bli stödparti till en socialdemokratisk regering, för övrigt samma regering som man ville avsätta före valet.

Moderaterna är den borgerliga politiska kraften i svensk politik. Det är vi som värnar patientens valfrihet och förbättrad kvalité och tillgänglighet i vården.

Den anonyma insändarskribenten känner sig oroad över moderaternas hemvist i politiken men du kan känna dig trygg i att vi kommer fortsätta jobba för en bättre sjukvård och det vi har gått till val på.

När det gäller förhållande till andra partier så är vår linje i länet konsekvent. Vi har aldrig haft eller har inga problem med att andra partier stödjer våra förslag och vi kommer stödja andra partiers förslag om vi anser dem vara bra utan att ta hänsyn till vem avsändaren är. Vi för samtal med alla andra partier men vi budgetförhandlar däremot inte med alla.

När det gäller frågan om vård till människor som befinner sig olagligt i Sverige så röstade vi nej till detta när det infördes i Gävleborg 2016. Vi anser att det inte är rimligt att den som vistas här olagligt ska få vård som kan anstå det vill säga som inte är livshotande eller försämrar sjukdomstillståndet.

Vi var även frågande till hur detta skulle följas upp ur ett ekonomiskt perspektiv men framförallt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Att vi nu frågar vilka konsekvenser beslutet fick är då inte konstigt, det skulle vara det om vi inte gjorde det och därmed ett svek mot våra väljare.

Att ta reda på detta skulle inte vara några större problem. Alla patienter som får vård faktureras en patientavgift. Det är då möjligt att se hur många avgifter som är fakturerade till människor som inte har personnummer eller en adress. Sedan ska all vård journalföras och då kan det inte heller vara några problem att följa upp och se vad dessa, som de påstår få patienter, har fått för vård. Samt säkerställa att det inte inneburit några patientsäkerhetsrisker för individen.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons