Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte uselt – det är uruselt!

Annons

I min ungdom läste jag den förfärliga berättelsen om barnen från Frostmofjället och deras umbäranden. När man läser dessa ständiga rapporter om barnfattigdom, där antalet fattiga barn ökar stort i Sverige, förs osökt tankarna tillbaka till denna gamla klassiker.

I maj månad kom en artikel i DN/Svenska Dagbladet av barnlekpedagogen Laila Lindberg som talade om att antalet apatiska barn ökat med 50 procent under sista året.

Antalet fattiga barn har ökat från 8–9 procent för tio år sedan till 15 procent. Att inte barn ska kunna äta sig mätta hemma, ha råd att göra saker med sina föräldrar. Att inte barn ska kunna få stanna i Sverige utan att bli apatiska, att inte barn får stöd i skolan etcetera utifrån sina individuella behov är ju inte uselt – det är uruselt! Ett drev efter kungen har pågått under en tid, kanske med viss rätt. Men varför inte ett drev efter dessa överbetalda riksdagsledamöter som tjänar 56 000 kronor i månaden (plus alla förmåner) för att på sin höjd arbeta dryga halva året. Snart ska man ha ledigt i 3,5 månader och sedan ska det vara ledigt över jul och andra ledigheter. Jag anser liksom Tomas Bodström att man borde halvera antalet riksdagsledamöter för då kanske man kan få dem att samarbeta på ett konstruktivt sätt och lära sig att tillgodose den enskilda människans behov och fördela skattekakan på ett rättvist sätt.

Att hålla på med skattesänkningar samtidigt som barn inte får underhållsstöd, barnbidrag etcetera uppräknat med konsumentprisindex är ju fullständigt groteskt. Om vi hade 175 riksdagsledamöter skulle förmodligen alla ha att göra – och klart mer tydligt än nu – och man kunde inte behålla sina jobb utan ägna sig åt riksdagen och inte bara bli röstboskap som röstar på något som konsulter och uttröttade tjänstemän hittat på. Se för guds skull till att utrota barnfattigdomen i världen men börja i Sverige och se till att slimma riksdagen och låt dem som alla andra ha cirka fem veckors semester. Stäng inte riksdagen under sommaren utan fortsätt arbeta och gör lite nytta. Att ständigt gå på två eller tre cylindrar i ett samhälle med så mycket behov är fasansfullt att se som praktiker när man ska konfronteras med eländet och alla myndigheter som Försäkringskassan. Migrationsverket, socialtjänsten och alla andra som inte gör sitt jobb eller inte gör det tillräckligt effektivt. Ta polisen som mall som nyligen fått ner arbetsmoment från flera månader till fem till tio dagar. Dessutom, ska vi få bukt med barnfattigdomen är det hög tid att göra barnkonventionen till svensk lag.

Tryggve Emstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons