Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration av människor från andra länder på landsbygden behövs: "helt otroligt potential"

Annons

Det skrivs och diskuteras mycket om integrationsproblem med människorna som kommer till Sverige från andra länder. En fakta är att alla de där människorna vill tillhöra, de vill integrera sig och vill vara en del av vårt samhälle med ett helt vanligt liv.

De vill jobba, de vill skapa, de vill bidra och de vill känna sig behövda, precis som alla andra. Att det inte funkar med integrationen beror inte alls på deras ovilja eller oförmågan, men på sättet hur vi tar emot de och vilken start vi ger de. Det beror på att vi låter de ofta sitta sysselsättningslösa i stora samhällen, där man inte ser det, och där man inte får känna äkta gemenskap.

Det finns ett helt otroligt potential, kunskaper och talanger bland de där människorna, som är utbildade och har jobbat i sina hemländer som läkare, lärare, sjuksköterskor, mekaniker, bagare, frisörer, snickare, rörmokare, snickare, busschaufförer och så vidare.

Landsbygden behöver befolkning samt utveckling och utlänningar behöver få komma in i fungerande (små) samhällen.

Om landsbygden i Sverige sägs det att det inte finns tillräckligt villiga människor som vill bo och jobba där, inte tillräckligt med barnfamiljer. Varför bosätter vi inte utlänningar i välfungerande och engagerade mindre bysamhällen med cirka 200-500 invånare som till exempel i fantastiska, älskade Gästrike-Hammarby? I varje by kunde man bosätta några utländska familjer. Engagerade och villiga bybor, till exempel pensionärer, arbetslösa, sjukpensionärer och så vidare, kunde hjälpa de nya byborna med allt som krävs. Först och främst med språket, vilket man lär sig vid köpet helt naturligt när man bara har mycket kontakt med svenskar.

På landsbygden ser och känner vi varandra, vi bryr oss om varandra, vi lever gemenskap och det är tryggt att leva här. Allt detta ligger i naturen av små samhällen och det är det som de nyanlända behöver. Landsbygden behöver befolkning samt utveckling och utlänningar behöver få komma in i fungerande (små) samhällen. På båda sidor finns det otroliga potential som inte utnyttjas än. Egentligen inte så svårt att få ihop detta tycker jag.

Silke Nordfjäll

Gästrike-Hammarby

LÄS fler insändare här:

Nu är det sluthandlat på Ikea också – vill kunna använda kontanter

Lyssna nu pojkar, killar och män – Vi vill inte bli tafsade på

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons