Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är mer rädd för att möta björn eller älg

Annons

Varghysteri? Det larmas om varg i tidningar, på sociala medier och det skrivs in på rovobs.se. Men hur många av dessa är säkra på att det är en varg de sett?

De allra flesta av oss bär runt på en mobil med kamerafunktion, men trots det är det sällsynt med bild på alla dessa vargobservationer, hur kommer det sig?

För långt håll, dålig kvalitet på kameran, hann inte, många ursäkter finns det men ytterst få bevis.

Nu ska ni inte tro att jag älskar varg men håll med om att det är lite hysteri över det hela. Självklart ska vargen skjutas om den blir farlig men vi ska inte avliva hela stammen för att någon varg irrat sig in i bebyggelsen. Visst är det tragiskt att sällskapshundar blir en måltid men varför har man en hundvalp lös i trädgården när man vet att det finns varg i området? Eget ansvar? Vilda vargar har inte dödat en människa i modern tid, inte heller skadat någon.

Ett annat djur däremot som tar livet av flera människor varje år är älgen. Men om älgens vara eller icke vara i den svenska skogen skrivs det inte om i tidningarna eller på sociala medier, det diskuteras inte angående skyddsjakt på älgen. Varför? Jämför hur många människor som dör eller blir skadade på grund av älgar mot vargar. Vilket djur är då farligast. Björnen är ett annat djur som dödat och skadat människor, inte lika många som älgen men det blir inte samma hysteri där som med vargen. Vad är det med vargen som är så farligt och skrämmande? Jag är då mer rädd att stöta på en björn i skogen eller få en älg framför bilen.

Varken varghatare eller vargälskare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons