Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill inte betala deras sophämtning

Annons

Jag vill att Gästrike återvinnare berättar hur beslutet om nya taxan för sophämtning kom till. Höjning av den fasta delen, för villor, med 100 kronor/år och samtidigt en sänkning, av den fasta delen, med 90 kronor/år för fritidsboende.

I vårt område med cirka 10 fast boende och 30 fritidsboende har vi några gemensamma kärl. När sommarsäsongen är över tas sommarkärlen bort. Fast boende sorterar sina sopor året runt. Fritidsboende sorterar inte. Det blir svårt att motivera när fritidsboende använder åretruntkärlen för sina osorterade sopor tillsammans med våra sorterade. Vet inte om man förstått att dagens fritidsboende tillbringar betydligt mer tid i sina fastigheter än tidigare. Jag missunnar ingen en lägre taxa men inte på bekostnad av en högre taxa för min del.

Fast boende

SVAR DIREKT

Hej, jag ska försöka svara på dina frågor på enkelt sätt. Det är den fasta delen av sopavgiften (grundavgiften) som har förändrats. Villor, radhus och lägenheter har fått en höjning på mellan 50100 kronor/år, medan säsongsboende och verksamheter har fått en sänkning med 90100 kronor/år.

Anledningen till att grundavgiften för säsongsboende har sänkts beror på att vi har sett över förhållandet mellan de olika grundavgifterna och funnit att avgiften för säsongs-boende har varit för hög i relation mot vad en villa betalar.

Säsongsboende betalar i de flesta fall även en till grundavgift för till exempel en villa eller ett radhus, majoriteten till vår region eller annars till någon annan kommun. Kunder som har ett fritidsboende besöker också våra återvinningscentraler och kontaktar kundtjänst och tar del av vår information, men inte i lika hög grad som till exempel en villa- eller en radhuskund.

Den rörliga delen (hämtningsavgiften) av sopavgiften som ska täcka kostnaderna för insamling och behandling av soporna i de gröna och bruna kärlen har inte förändrats och där betalar alla med fritidshus för antingen del av år eller året runt. Om fritidskunderna inte betalar för hämtning året runt får de heller inte slänga några sopor i de fasta boendes sopkärl.

Om du har fler funderingar kring avfallstaxan får du gärna kontakta mig via kundtjänst, telefon 020-630063.

Det är kommunfullmäktige i respektive medlemskommun som har beslutat om den nya avfallstaxan.

Maria Norling

ekonomicontroller på Gästrike återvinnare

Fotnot: Grundavgiften ska täcka förbundets kostnader för bemannade återvinningscentraler, hantering av farligt avfall, planering, kundtjänst, information, utveckling och lokaler.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons