Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstäda miljövänligt!

Annons

Storstädning till jul är väl fortfarande en mycket vanlig företeelse i många hem. Det kan då vara bra att tänka på att för att få ett rent hem behöver man inte dyra produkter fullproppade med kemikalier. I butiker lockas vi att köpa en uppsjö av rengöringsmedel – helt i onödan.

Fönsterputsmedel är ofta riktigt läbbiga miljöbovar. De flesta innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ned eller som är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Flera fönsterputsmedel innehåller även medel som inte är bra för våra lungor och vår hud.

Fönsterputs är helt onödigt säger Ivan Bengtsson, som vunnit medalj i VM i fönsterputsning flera år i rad. Ivan använder handdiskmedel i sitt vatten. Detta medel är billigare, miljövänligare (särskilt produkter märkta med Bra Miljöval eller i andra hand Svanen), hälsosammare och ger bättre resultat.

När det gäller golvet använder de flesta dammsugaren när det är dags att städa. Vi tänker inte då på att dammsugaren drar en hel del energi. Testa därför i stället att då och då byta ut dammsugningen mot moppning med mikrofibertrasor.

Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier och kan användas både torr och fuktig.

I köket funkar mikrotrasor och såpa utmärkt till det mesta. Brända kastruller, bränt i ugnen, smutsig spis och ful diskbänk blir åter rena med hjälp av dessa medel.

Såpa passar fortfarande utmärkt till både köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna. Miljömärkt såpa tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter och man utsätter varken sig själv eller familjen för onödiga kemikalier.

Ett miljövänligt städat hem bidrar säkert till känslan av en riktig God jul.

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons