Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan detta bli sköldpaddans allra sista nyårslöfte?

Övervikt orsakas av att vi äter för mycket i dag jämfört med tidigare. Lösningen är den vanliga ”Ät mindre och rör dig mer”.

Annons

Det vanligaste sättet att försöka gå ned i vikt är alltså att göra en rätt stor förändring i vardagen. Ofta kan det röra sig om att pressa in ett antal promenader eller andra träningspass i ett redan överfullt schema. Vi vill nå ett långsiktigt mål med livslång normalvikt, men metoden påminner om kaninen i loppet mot sköldpaddan. Full fart från start och inte en tanke på förra gångens misslyckande eller på hur man tänkt sig att leva om, låt säga, några år.

Sköldpaddan däremot tar det med ro. Har man varit en sköldpadda de senaste åren så är det av en anledning. Man blir inte en kanin bara för att någon ropar in det nya året.

Kan vi inte bara koncentrera oss på att äta lite mindre varje dag så vi går ner lite även om promenaden uteblir? Göra de där små förändringarna som vi faktiskt kan klara av. Dessa kanske ger ett minus på några hekto i veckan i stället för uppemot ett kilo som 1,5 timmes promenader per dag kan ge. Vi kommer faktiskt fram till slut på bägge sätten. Målet är ju det viktigaste, inte tiden att ta sig dit.

Att välja kaninens väg har en stor fördel. Går du ned till en vikt du trivs med, på minimalt med motion så har du alla förutsättningar att lyckas i längden. Det kan komma tider då du inte alls har tid eller förmåga att röra dig och då håller du vikten ändå. Att man vill och kan motionera mer som normalviktig är bara en bonus och inget tvång för att hålla vågnålen stilla.

Många tror att man måste röra på sig för att gå ner. Vikten började inte peka nedåt förrän man tog de här långa promenaderna förra vändan. Det man ofta missar att räkna med är att man även hållit sig borta från kylskåpet under flera timmar dessa veckor. Vad man gjort i stället om man inte promenerat 1,5 timme på en kväll kan nog de flesta svara på.

Om man ägnar samma tid åt något annat per vecka, låt säga att lösa sudoku och på sin höjd dricka lite svart kaffe, ja då skulle man nog gå ner lite per vecka också. Efter ett år så ger sudoku med kaffe en bra viktnedgång, men denna metod är rätt så sällsynt eftersom man ofta gör mer än en sak på ett köksbord. Man äter.

Summeringen är enkel. Att komma till och hålla livslång normalvikt är ett uthållighetsprov. Vid ett sådant prov är det dumt att rusa iväg alltför hårt i starten och riskera att gå in i väggen. Ät så som du kommer att äta för resten av livet med betoning på ”mat”, alltså sånt som håller tänderna friska. Bättre att ta det lugnt. Fokusera på att äta lite mindre varje dag i stället för att röra på dig mer, men rör gärna på dig mer när du kan och har lust för hjärtat.

William Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons