Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske har du det för bra!

/

Annons

Till min dotter. Dina förfäder är ”skulden” till att du har det så bra i dag. Kanske har du det för bra!

Dina förfäder – oavsett om de är på din mors sida eller din fars sida – har kämpat i krig för ditt fosterlands gränser. Kämpat mot arbetsgivares ”profithunger”.

En ”profithunger” som gav arbetare och deras familjer en dålig arbetsmiljö och en usel boendemiljö och därmed en usel miljö för barn att växa upp i. De har kämpat för att även arbetarnas barn skulle gå i skola på samma villkor som de besuttnas barn.

Detta kan tyckas vara för förfärligt länge sedan. Din mor som växte upp under mitten av 1900- talet och hade fördelen av att familjen var så stor att föräldrarna (pappan) kunde bygga ett så kallat ”barnrikehus” med förmånliga lån.

Det är inte så många år sedan din mor upptäckte att hon som så kallad arbetarunge vuxit upp i en mycket förmånlig hemmiljö med varmt vatten och framför allt badkar inomhus, vilket de flesta av mina skolkamrater inte hade. Men jag har aldrig glömt vem som kämpat för att ge arbetarefamiljen denna möjlighet

Mina föräldrar har varit med och upplevt när borgarna sköt mot arbetarna i Ådalen 1931. De arbetare som då demonstrerade för att behålla och helst höja sina löner för att kunna ha mat på bordet och kläder till sin familj, alltså sina barn. Arbetarnas krav på höjda löner skulle naturligtvis sänka arbetsgivarnas, ägarnas, vinster. Vinster som även på den tiden skapade stora förmögenheter och välstånd för ägarna, som de aldrig kunnat skapa om inte deras arbetare gjort ett fantastiskt arbete i deras företag. Samma krav som i dag ställs av arbetare i de så kallade u-länderna. Alltså en fråga som nu på 2000-talet är lika aktuell.

Du som vet hur dina förfäder (inklusive föräldrar) kämpat för att skapa välstånd för alla i samhället. Kämpat genom facket och Socialdemokraterna för att alla ska ha rätt till samma möjligheter i samhället, även om familjen inte har så mycket pengar plånboken, på banken eller i aktier. Hur kan du gå in i ett borgerligt parti? Hur kan du välja att barn som inte har så ekonomisk trygga förhållanden som ditt barn inte ska få samma trygghet och bra utbildning som du fick?

Hur kan du välja ett samhälle som inte tolererar att alla inte är lika duktiga och kunniga som du?

Hur kan du som mamma välja att inte alla barn, även dem som inte har en så bra mamma som du är, ska få samma möjligheter? Hur kan du förnedra dina förfäders kamp som lett till dina fina möjligheter? Hur kan du förnedra din mammas kamp på detta sätt?

Mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons