Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalificerad vård sätts in redan i ambulansen

Annons

SVAR TILL ”Orolig Hoforsbo”, 28 mars

Som ett direkt svar på insändarskribentens fråga om detta är vanligt kan jag säga: Nej, det är inte vanligt och ska inte förekomma. Det anges inte i insändaren när detta ska ha inträffat. Den informationen behövs för att kunna utreda den enskilda händelsen. Men rent generellt kan jag berätta hur vi försöker arbeta med patientens bästa för ögonen:

Alla akuta patienter ska omedelbart tas om hand och utan fördröjning transporteras vidare. Vad som däremot kan hända är att personalen upplever att patientens tillstånd kräver mer än en sjuksköterska i ambulansen för att den bästa vården ska kunna ges under den nästan sex mil långa färden till sjukhuset. Om det då är i samband med skiftbyte för personalen kan man, i stället för att begära möte med en ambulans från annan ort, hämta den personal som då väntar på stationen och på det sättet förstärka bemanningen runt patienten. Vid de tillfällen det har skett har patienten fått bättre vård snabbare, inte senare.

Varje minut är viktig vid akutfall. Från att tidigare enbart ha transporterat patienten till sjukhuset för vård är ambulansen numer en akutmottagning på hjul. Redan i ambulansen kan kvalificerad vård sättas in. Trygghet vid plötslig sjukdom är viktigt för alla. Att bo långt från ett sjukhus och hälsocentral har blivit både säkrare och tryggare.

Har du fortfarande frågor om detta ber jag dig höra av dig via landstingets växel 026–15 40 00.

Monica Hyttmark Niska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons